Prales leopardů přehled
Ladislav Mikeš Pařízek
Vyprávění o osudech výpravy vedené Marcelem Denanem, který se rozhodne projít napříč neprobádaným územím Pralesa Leopardů.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prales leopardů. Přihlašte se a napište ho.
Když jsem jí vyhrabal z tátovy knihovny tak hodně dlouho trvalo než jsem ji otevřel a přečetl. Odrazovala mě obálka a říkal jsem si "To bude blbost.". Ale,..... jakmile ji člověk otevře tak ji prostě dočte. Proletěl jsem pralesem a ani se neohlídnul, prožíval jsem strasti a úspěchy výpravy a na konci litoval, že už je konec. Škoda, že ta cesta není více rozvitá a je hodně useknutá. Ale čtení nejen pro mládež je to pěkné, i teď když už mám svoje děti si ji rád odpočinkově přečtu a znovu prožiji dobrodružství v pralese.
Tuto cestopisnou knížečku jsem měl vždycky rád a četl jsem ji několikrát. Klukovské čtení, plné dobrodružství, které i nyní přináší poučení o životě původních domorodých obyvatel Afriky.
Kniha Prales leopardů v seznamech
1956 | Řeka kouzelníků |
1958 | Prales leopardů |
1943 | Hledači ztraceného stínu |
1981 | Songaré |
1956 | Kraj dvojí oblohy |
Zajímavé i pro dospělého. Krásný popis tradičního afrického života. Oceňuji, že hlavní hrdinové, kteří zajistí úspěch výpravy, jsou (na rozdíl třeba od Pouští a pralesem) místní a ne „velký bílý muž“. Komunistická propaganda, která je přítomná v jiných Pařízkových knížkách, tady naštěstí chybí. Resp. je nahrazená závěrečnými úvahami, jestli železnice a silnice přinesou domorodcům spíš pokrok (tj. nemocnice a školy) nebo jen jinou formu otroctví. Bohužel zrovna u Konga se všechny ty zmíněné obavy beze zbytku naplnily.