Přátelé Haškovi a lidé kolem nich přehled
Vilma Warausová
Vzpomínky na Jaroslava Haška a především na jeho ženu Jarmilu, na její seznámení a sblížení i ztroskotavší manželství s ním a na další styky, které v kratších, delších přestávkách a v různé intenzitě trvaly až do spisovatelovy smrti. 1. vydání.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přátelé Haškovi a lidé kolem nich. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Přátelé Haškovi a lidé kolem nich v seznamech
vzpomínky Jaroslav Hašek, 1883-1923
Skrýt reklamy
Čtivé, detailů plné vyprávění, v němž ožívá minulost a s ní i přátelství dvou žen, které se poznaly v roce 1903. Sedí ve školních lavicích, chodí Prahou, rozmlouvají spolu… a najednou se před nimi zjevuje sotva dvacetiletý Hašek. „Kráčel poněkud nakloněný s nedbalou pohodlností, buclatou, bílou rukou svíral lulku a špoulil rty, když řekl něco dobrého. Malé oči se mu ještě zúžily v zatajovaném smíchu.“ --- Ano, Hašek nebo Jaroušek či Grýša. Chvilku tu je a zase není, čímž pádem se děj soustředí víc kolem Jarmily.
Jsem ráda, že jsem knížku ve skladu objevila. Líbí se mi. Autorka dovedla vyjádřit jak své dívčí pocity, tak pochopení pro o generaci starší, zkušenější rodiče. Píše věcně a bez zášti. // Doplněno několika černobílými fotografiemi. // Dávám maximální počet hvězdiček.
Některé další osoby, jejichž jména se v knížce objevují:
- Václav Menger (1888-1947)
- Marie Bubelová (1890-1974)
- Ladislav Hájek (1884-1943)
- Václav Hübschmann (1886-1917)
- Helena Milotová (? - ?)
- Richard Hašek (1912-1980)
--------------------------------------------
CITÁT: