Pravdě do očí přehled
Jan Krůta
Nový román Jana Krůty, autora úspěšné prózy Šúbidy blues, má zdánlivě fantaskní rámec: zvířata se chopí vlády nad planetou a zařizují život na ní podle svých potřeb. Lidé jsou umístěni v rezervacích, částečně jako krmivo pro masožravá zvířata. Vybraný vzorek – trojgenerační rodina – je zkoumán v Zahradě moudrosti, obdobě zoologické zahrady, jako ukázka životního stylu a chování druhu homo sapiens. Próza má výrazný satirický charakter – ukazuje dnešního českého člověka v jeho relativně typickém prostředí, v panelové kóji 2+1. Cílem výzkumu je vychovat v zajetí živé lidské mládě a usměrňovat vývoj člověka pro "zvířecí" účely v nové éře na Zemi. Konfrontace tří typických životních postojů (současné staré, střední a nejmladší generace), představujících "vesmír" průměrného českého člověka 20. století, je nejvážnější a nejzdařilejší stránka díla. Zde se autor pohybuje v naprosté realitě a přináší osobitý vklad k obrazu našich současníků. Ironie a sarkasmus se nevybíjejí ve šklebu a odsudku svým způsobem zdeformovaných postav, ale ustalují se v objektivním a chápavém pohledu na ně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pravdě do očí. Přihlašte se a napište ho.
SPOILER:
Velký zklamání. Podle anotace jsem nabyla dojmu, že kniha bude pojatá z pohledu zvířat, opak byl pravdou. Tunajší svět a jeho nové uspořádání je načrtnut jen v tom nejnutnějším, což pro příběh stačilo, ale to bylo právě to, na co jsem se těšila - jak to jen ten autor vymyslí? Bohužel to bylo ale zase celý jen o lidech a jejich citečkách, trochu mi to připomnělo takovou slabší páralovštinu. Dala bych jen jednu hvězdičku, druhou ale přidám za to, že s hrdinama na konci udělal autor rychlej konec, a hlavně za Černou knihu vinoucí se pod čarou celým textem. Nebylo mi to samozřejmě neznámý, ale když to čte člověk takhle najednou, je to vždycky, znovu a pokaždý otřes a hnus. Je cítit, jak to autora taky strašně trápí, ale ta knížka měla prostě vypadat úplně jinak, mohl ze zajímavýho námětu vytěžit mnohem mnohem víc. Škoda.
Smrt lidem!
Kniha Pravdě do očí v seznamech
satira česká literatura sarkasmus sci-fi
2013 | Sextenze |
1985 | Namlouvání |
1985 | Pravdě do očí |
1996 | Čurumbum |
1993 | Nesmrtelná teta |
Otevřu DK a obálka Znamenité mrtvoly mě praští přes oči, protože se chystám přidat do přečtených zrovna tuhle Pravdu – Knížku, jejímž úkolem je praštit nás taky:
Příběh rozehrála zvířata, když usoudila, že lidské zvůle vůči nim i planetě už bylo dost. Sledujeme lidskou rodinu chovanou v zoo poté, co se ucho utrhlo a lidé napadali do zajetí. Sleduje ji i personál zahrady, chtějí o člověku bádat a rádi by jej množili.
(Uvažují přitom jako lidi a sledují lidi, aby jednou nedopadli jak lidi… prostě je tam díra v logice, jasně.)
Musím trochu souhlasit s Vidličkou níže, i když ta páralovština mi vadila jen někdy: Z toho světa vidíme jen málo, taky jak zpoza mříží, a možná pro ochranu čtenáře. – „Naše“ rodina měla zkraje ještě velké štěstí. Co se děje mimo zoo s těmi, kdo ho neměli, autor spíš jen naznačuje, a stačí. O to horší je tušit, kam děj spěje, zatímco všem aktérům dochází trpělivost.
To má ale autor pěkně vymyšlené. Když vám jich začne být líto, dojdete na konec stránky, a tam se celou knihou linou poznámky z článků a zpráv o tom, co páchá člověk jiným živým tvorům; které nám zvířátka poskládala do tzv. Černé knihy. A je to hnus, velebnosti, stačilo by, co děláme neúmyslně, natož čehož je někdo schopný pod heslem „v zájmu vědy“ nebo i pro radost, a ještě říkáme: „Chovají se jako zvířata.“