Pražská pětka přehled

Pražská pětka
https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/217487/bmid_prazska-petka.jpg 4 2 2

Pět povídek a historie uměleckého hnutí Pražská pětka. Ucelený obraz divadelního stylu jednotlivých skupin, které se v 80.letech 20.stol. proslavily pod společným názvem Pražská pětka. Kniha obsahuje 5 povídek, jejichž zadání znělo "ztvárnit život kolem nás", a jejichž autory jsou jednotlivé skupiny: pantomimická skupina Mimoza, výtvarné divadlo Kolotoč, recitační skupina Vpřed, baletní jednotka Křeč a divadlo Sklep. Za každou povídkou následuje reminiscence na tvorbu skupiny a její charakteristika, sepsaná též členem divadla. Přehled faktografických údajů obraz každé skupiny uzavírá. Průvodního slova se ujal Milan Šteindler.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pražská pětka. Přihlašte se a napište ho.

Tomas@S
25.11.2022 4 z 5

Film Pražská pětka byl v době premiéry kdy u nás končil komunismus naprosto fantastický zážitek. Kombinace grotesky, satiry, silné výtvarné stránky s filmařským až perfekcionismem. Viděl jsem ho mockrát tak ho znám trochu nazpaměť. A letos po dlouhé přestávce jsem ho náhodou shlédl znova v televizi a stále je i po tolika letech svěží i pro diváka zvyklého na dokonalé scény nových filmů.
Tato velikostí malá kniha prochází ději všech pěti epizod filmu včetně Šteindlerových lehce zmodernizovaných úvodů. Popis nahrazující vizuální stránku je poměrně svěží a vtipný. Každá epizoda je ukončena trochou historie daného souboru. Mnohé jsou personálně spojené.
Trochu pro mne zklamáním je závěr knihy, kde jsem očekával více a konkrétnější informace o vzniku a natáčení filmu, je tam jen velmi krátká spíše poetická noticka. Proto hvězda dolů.

Kniha Pražská pětka v seznamech