Pražské jaro přehled

Pražské jaro
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404627/mid_prazske-jaro-T8q-404627.jpg 4 849 849

Strhující a smyslný román o událostech z roku 1968 od autora bestselleru Skleněný pokoj V létě roku 1968, v období pražského jara a studené války, zavede prázdninové dobrodružství dva studenty z Oxfordu, Eleanor a Jamese, až do socialistického Československa. Ocitají se tak náhle ve víru dění, jehož úhelnými kameny jsou nejen politické události, ale také láska a zrada. Tento promyšleně vystavěný a dějově strhující román čtenářům znovu nabízí pohled na zásadní okamžiky české historie z perspektivy úspěšného britského autora.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

Prague Spring, 2018

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pražské jaro. Přihlašte se a napište ho.

Storm.b
22.01.2025 3 z 5

Ačkoli lákavé téma Pražského jara, hlavní postavy mě příliš neoslovily, ba mi dokonce přišly velmi podobné (a podobně protivné). Vztahová vzplanutí byla taková rychlá, těžko uvěřitelná. Dobře, každý spí s každým, to beru, ale ty citové výlevy k tomu? Chlápek je jeden den zasnoubený, druhý den už miluje jinou - hm, tak trochu mexická telenovela. Konec zůstává naprosto otevřený, vlastně se mohla ozřejmit jen jedna věc (konečně pocit, že něco dává smysl!), načež se někde tuším na předposlední stránce dozvídáme, že ne, že je to zas celé jinak. Narážím na sexuální problémy jedné z hrdinek. Nicméně ve výsledku šlo o celkem napínavé čtivo.

LuckaRožňa
19.01.2025 4.5 z 5

Na téhle knize mě nejvíc bavil pohled na události té doby někoho z venčí a jak politiku ruského satelitu vnímal západ. Z nějakého důvodu to pro mě bylo o dost silnější a komplexnější, než od našince. Zajímavá byla postava britského diplomata. V té době muselo být fascinující být u toho, ale zároveň mít jistotu že je cesta ven. Otevřený konec příběhové linie Lenky mě upřímně zklamal až nasral

k0uba.kubikula
25.11.2024 5 z 5

Líbilo se mi propojení více světů, pragmatického s četnými životními zkušenostmi a cynismem v kontrastu s mládím plným ideálů a nezávazků. Mawer navíc umí mistrně vylíčit vývoj citových vztahů, které mnohdy balancují na hraně. Líbil se mi střet životní reality studentů z Oxfordu se socialismem s lidskou tváří, který byl náhle a bez okolků zadupán do země sovětskou svoločí. Tu dobu jsem nezažil, ovšem za sebe musím uznat, že Pražské jaro od Mawera mi dokázalo nálady té doby přiblížit možná lépe než třeba Žert nebo Nesnesitelná lehkost bytí od Kundery.

A jako bonus už nikdy nedostanu z hlavy srovnání upjaté kostnaté Stephanie s nespoutanou slovansky obdařenou Lenkou: Steffie měla krásnou postavu, Lenka tělo. Ze Steffie cítil parfém, z Lenky vůni...

Ano a tak my si tu prosím pěkně žijeme! :-D

Jaro v knihách

22.03.2022

50 nejčtenějších knih minulého roku (2019)

27.02.2020

10 nejprodávanějších eknih (prosinec)

05.01.2019

Kniha Pražské jaro v seznamech