Prebúdzanie levov přehled

Prebúdzanie levov
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354948/bmid_prebudzanie-levov-Pqs-354948.jpg 4 65 65

Mladá izraelská spisovateľka zasahuje aktuálne témy ako korupcia a migrácia v príbehu s krimi detektívnym motívom odohrávajúcim sa v horúcom drsnom prostredí izraelskej púšte. Román oceňovaný za svoj presný a úderný štýl získal britskú cenu JQWingate prize 2017 a onedlho sa má dočkať seriálového spracovania v americkej produkcii. Gundar-Gošen je skvelá rozprávačka a prostredníctvom knižného thrilleru dáva priestor na politický a morálny presah. V interview, ktoré vo februári 2014 poskytla denníku Jediot achronot prezradila, ako sa v nej zrodil nápad napísať román Prebúdzanie levov : v akejsi ubytovni v severnej Indii upútal jej pozornosť sympatický mladý Izraelec, ktorý prakticky vôbec nespal. Okrem gitary nosil so sebou aj knihy dobrých autorov. „A potom mi povedal,“ hovorí autorka, „že pred niekoľkými dňami cestoval na motorke cez Himaláje, zrazil Inda, a pokračoval v jazde. Podľa mňa ani nevedel, či ten človek žije alebo zomrel.“ Túto príhodu rozvinula Ajelet Gundar-Gošen do širokého plátna s charakterom psychologickej detektívky, ktorá zároveň zoznamuje čitateľa so sociálnymi a etnickými napätiami v izraelskej spoločnosti a núti ho zamýšľať sa nad hlbokými všeobecne ľudskými etickými otázkami. Na dôvažok sa jej kniha vyznačuje všadeprítomným osviežujúcim humorom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Artforum (SK)

Lehaʹir Arayot, 2014

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prebúdzanie levov. Přihlašte se a napište ho.

Felidae
12.02.2024 5 z 5

Izraelská literatura je prostě jednička, zrovna jako filmy, seriály. Zkrátka Izrael je nositelem kvalitní kultury. Nakladatelé, prosím, překládejte další díla.

Starmoon
19.01.2024 5 z 5

"Čo ho definuje viac - po celý život opatrné šoférovanie, štúdium medicíny, nosenie nákupov starenkám zo samošky - alebo onen jediný okamih? Štyridsaťjeden rokov života, a naproti tomu jedna minúta, a predsa cítil, že táto minúta obsahuje viac než len šesťdesiat sekúnd, tak ako jeden článok DNA ukrýva v sebe celý ľudský rod. Áno, rozdiel je v tom, že on bol Eritrejčan. Lebo v jeho očiach vyzerajú všetci rovnako. Lebo ich nepozná. Lebo ľudia z inej planéty sú zákonite trošku menej ľuďmi. A je pravda, že to znie hrozne, ale on nie je jediný, čo tak rozmýšľa. On je len ten, čo náhodou jedného zrazil."

Veľmi silné. Niečo ako Zločin a trest, akurát menej vláčne a obohatené o prvky trileru. Kopec krásnych úvah o ľudskom údele, manželstve, rodičovstve, predsudkoch, pokrytectve. Román o maskách, ktoré nosíme, o voľbách, ktoré robíme, o levoch, ktorých v sebe tlmíme. A o tom, ako je to všetko krehké. A čo sa stane, keď sa náš starostlivo chránený sterilný svet infikuje. Keď sa rúca.

Autorke som verila každú postavu, každú úvahu, všetko. Mám prečítané všetky tri knihy, ktoré od nej u nás vyšli, táto však bola najzrelšia a asi aj najuniverzálnejšia. Lebo namiesto Eritrejčana si tam môžete dosadiť napríklad Róma a bolo by to o nás. Čiže taká kniha zrkadlo. A tentokrát aj s úderným záverom, ktorý núti premýšľať obdobne ako celé dielo.

Nofar197
31.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Hvězdná noc, vylidněné ulice noční Be'er Shevy, vítr přicházející z Negevské pouště. Neurochirurga Eitana Greena dělí jen patnáct minut jízdy do Omeru, příjemného řekněme městysu poblíž tohoto velkoměsta. Jedna sekunda nepozornosti a jedno chybně rozhodnutí změní Eitanuv život........
Poté, co srazí eritrejskeho ilegálního migranta a v panice ujede, je vyhledan charismatickou Sirkit, manželkou mrtvého Eritrejce, která za své mlčení požaduje, aby Eitan poskytoval lékařskou pomoc ostatním ilegálním imigrantům. Eitan poznává svět tak rozdílný od jeho - primitivní podmínky života v přeplněném karavanu, těžká práce i sexuální násilí v Davidsonove restauraci.....
Autorka do hloubky vykreslila otázku viny, trestu, výčitek svědomí, ale i zásadní otázku proč, na kterou Eitan hledá odpověď během noční jízdy z Or Akivy.
" A možná neexistoval žádný důvod, proč nezastavil. Ne proto, že onen muž byl černoch a on běloch. Ne kvůli Liat. Ne kvůli dětem. Možná nikdy nenajde odpověď proč. Jediná věc, která zbývala, byla se stále znovu ptát proč. A to bylo jeho pokanim."
Eritrejka Sirkit je rozporuplná osobnost. Na jedné straně velmi silná žena, na straně druhé ani ona nejedná čistě nezištně, jak vychází postupně najevo, i ona je schopna zločinu. Místy jsem měla stále silnější pocit, že svým jednáním se chtěla prostřednictvím Eitana pomstít všem, ke kterým byl osud velkorysejší než k ní.
V jednom z dřívějších komentářů prispevovatel píše, že Eitan se zachoval sobecky a nechal Sirkit napospas v uteceneckem táboře. Izrael má jasné dané imigrační zákony. Ilegální přechod hranic je porušení oněch zákonů a migrant musí počítat s důsledky. Proč nikdo neodsuzuje např. internaci migrantů mimo území Austrálie, pokud byli zadrženi při pokus o ilegální vstup na australské území? Ale to jsem odbocila.
Kniha výborná, dala bych i pět hvězdiček, ale za popis Be'er Shevy - že je všude neustálý prach, v parcích poházené lahve a Univerzitní klinika Soroka připomíná betonovou džungli - jednu uberu.

Kniha Prebúdzanie levov v seznamech

Ajelet Gundar-Gošen