Předběžná ohledání přehled
Petr Pazdera Payne
Nová Paynova kniha zaujme dvěma vlastnostmi, které v české próze nejsou běžné: suverenitou výrazu a pak neobyčejnou pestrostí jednotlivých povídek. Jsou v ní přítomny další klady– například autorova vzdělanost, schopnost pracovat s biblickými tématy, smysl pro osudovost, vynikající pozorovatelský talent atd., ale výjimečný je autorův hledačský vztah k žánru povídky. Dvacet dva povídek knihy, to je dvacet dva možností, jak povídku utvářet.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předběžná ohledání. Přihlašte se a napište ho.
Čtete rádi povídky? Čtete rádi dobré povídky? V tom případě nesmíte minout knihu Petra Pazdery Payna Předběžná ohledání, kterou vydalo nakladatelství Cherm. 22 povídek a každá dokonale jiná. Jedná střihlá jak od Hemingwaye ( Athenai, V posledním plánu), druhá nabízí příběh skoro detektivní ( Předběžné ohledání díla), další totálně experimentální (Rozsudek), o které Jan Šulc říká v doslovu, že „Snaha postihnout výčtem celek lidské zkušenosti zde připomíná Jana Zábranu a jeho nedokončenou básnickou skladbu Havran, založenou na obrovském množství infinitivních vazeb, jež se – stejně jako u Payna-pokoušejí definovat totalitu lidské přítomnosti ve světě.“
Vypsaný styl, vypravěčský talent, nápaditost, bohatý jazyk, odkazy na literaturu, vtip, kouzlo.
Kniha Předběžná ohledání v seznamech
2007 | 7edm 2007 |
2014 | Předběžná ohledání |
2002 | Zvěsti |
2003 | Lyonský omnibus |
2011 | Pouti a pouta |
Dobré povídky, jen někdy trochu moc šroubované a vesměs týkající se otázek víry. Payne umí psát, dokonce bych řekl, že soubor takhle precizních povídek se vidí málokdy. Ale ta forma a to sdělení je někdy na úkor čtivosti. Ale i tak doporučuji si přečíst třeba jen pár povídek. Za plný počet a "must read" pro duchovní a obecně věřící v krizi.