Předčítač přehled

Předčítač
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534627/bmid_predcitac-65fa712ad0b59.png 4 1276 1276

Román se na pozadí osudové lásky mladého chlapce a mnohem starší ženy zabývá otázkou německé viny za zločiny druhé světové války. Poté, co patnáctiletý Michael prožil vášnivý milostný vztah k téměř o dvacet let starší Hanně, se s ní opět setkává jako student práv u soudu při procesu s dozorkyněmi z jednoho koncentračního tábora u Krakova. V jedné z nich poznal právě Hannu. Vybavuje se mu vše, co spolu prožili a snaží se vyrovnat s minulostí, kterou před ním zatajila. Hlavním motivem tohoto psychologického románu je snaha Němců o vypořádání se s nacistickou minulostí. Jeho autor využil milostného příběhu jako výchozího prostředku k zamyšlení nad otázkou viny a trestu, přístupu dvou generací k ní (stud dětí za jednání svých rodičů apod.). Román je napsán v ich-formě – vypravěčem je sám Michael, který děj provází svými niternými filozofickými úvahami.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Der Vorleser, 1995


Interpreti: Jan Šťastný
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Předčítač. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (290)

SimonV
16.09.2024 4 z 5

Opravdu příjemné počtení. Kniha není čtenářsky náročná a přitom přináší myšlenky aplikovatelné na různé životní situace a příběhy. Nejvíce mě zaujaly filozofické pasáže hlavní postavy, kde se mísil vypravěčský odstup (ich-forma) s aktuálními pocity hrdiny.
Sympatické mi dále přišlo, že kniha začala jako odlehčená “teen četba a postupně se obsahově i tematicky s věkem hlavního protagonisty přesunula k náročnější problematice. To celé na 140 stranách. 4/5

Renatka11
14.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Před pár týdny jsem se podruhé podívala na stejnojmenný film a teď, při prvním čtení jeho knižní předlohy, se mi znovu odvijel před očima. Adaptace se opravdu povedla. Kate Winslet byla v roli Hanny Schmitz naprosto dokonalá a film mi přišel dokonce nějak živější a emotivnějši než jeho románové verze, jakoby ta vypravěčova otupělost z procesu prostupovala celou knihou. Díky knížce jsem si ale ujasnila pár věcí, třeba proč Michael do procesu nezasáhl a Haninu negramotnost nezveřejnil nebo to, že ji přes to všechno pořád tak miloval a byl nucen srovnávat jejích vztah se všemi následujícími.
Vyrovnávání se s minulostí, ať už nacistickou, komunistickou nebo jen osobní, je pro mě vždycky hodně silné téma, které vyvolává spoustu otázek.

"A co byste dělal Vy?"


Miroslavacte
29.08.2024 4 z 5

Jako zamyšlení se nad vypořádáním se s tíživou minulostí dobré, jako román mě to ale v některých pasážích mírně nudilo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (50. týden)

08.12.2019


Citáty z knihy (1)

"... zapomínala na okolní svět. Toto opomíjení světa bylo obsažené i v pohybech, jimiž si oblékala punčochy. Přestávala být těžkopádnou, stávala se vláčnou, spanilou a svůdnou - jako něco, co nejsou jen ňadra či hýždě a nohy, nýbrž pozvání zapomenout uvnitř těla na okolní svět."


Kniha Předčítač v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených1 832x
ve Čtenářské výzvě330x
v Doporučených151x
v Knihotéce404x
v Chystám se číst660x
v Chci si koupit115x
v dalších seznamech20x