Přehled dějin českého divadla přehled
Jan Císař
Souhrnné vydání Přehledu dějin českého divadla I a Přehledu dějin českého divadla II
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přehled dějin českého divadla. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Přehled dějin českého divadla v seznamech
1997 | Světoví dramatici |
2009 | Základy dramaturgie |
2006 | Přehled dějin českého divadla |
1998 | Cesty českého amatérského divadla |
1986 | Proměny divadelního jazyka |
Účelový přehled dějin českého divadla - jeho úmysl je zdůraznit kontext ve vývoji českého divadla. Jan Císař dokáže do svého výkladu nenásilně začlenit historický i společenský kontext vývoje českého divadla a k tomu se snaží o co nejobjektivnější pohled na divadlo a divadlení tvůrce - toho dociluje citacemi různých dobových materiálů, moderními studiemi, ale i vlastními komentáři a postřehy. Nedostatků je jen málo - před vytištěním mohla kniha projít ještě jednou redakcí - velmi často se ve větách zdvojují slova, ale to je maličkost. Horší je, že někdy je stejná informace mnohokrát opakována a objevují se také chyby ve skloňování a nebo jsou vedlejší věty, které J. C. používá, natolik zamotané, že není jasné k čemu se vztahují. Někdy by nevadilo věty rozdělit. J. C. má také velmi specifický způsob používání přívlastků - dokáže je za sebou nekonečně řetězit. Ve své podstatě jsou to ale vše jen maličkosti. Jan Císař je svrchovaným odborníkem a tato jeho kniha je daleko více než jen přehled. Je to samostané dílo zpracovávající plně základní linii vývoje českého divadla v širokém společenském kontextu.