Přehodit řeku přehled
Ilja Kučera ml.
V této knize jsou ukryté dva příběhy. Jeden skutečný, historicky věrný, popisuje marný boj inženýra Rudolfa Formise, který se po úprku z nacistického Německa v roce 1934 ukryje v malém hotýlku Záhoří u Svatojánských proudů. Zde pomocí vlastnoručně vyrobené tajné vysílačky zahájí protinacistické rozhlasové vysílání, které vysílá do své někdejší vlasti. Reinhard Heydrich vydá jednoznačný rozkaz - zlikvidovat. Druhá dějová linka je smyšlená. Vypráví příběh novináře Jakuba Halmicha, který se rozhodne napsat knihu o Rudolfu Formisovi. Když si fotí hrob Rudolfa Formise, osloví ho místní občan, ze kterého se vyklube místní patriot. Ten mu nabídne ubytování ve svém penzionu a tak se začne odvíjet příběh o tom jak mohla vzniknout tato kniha.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přehodit řeku. Přihlašte se a napište ho.
Čekal jsem něco jiného, což je a) moje blbost, b) marketingová kampaň vydavatele. Je možné, že autorovi se příběh Rudolfa Formise zdál málo nosný, tak ho nastavil. A ano, nacpal toho do hlavního příběhu hodně. U takových knih se ukazuje, jaký je rozdíl mezi spisovatelem, psavcem (chtěl jsem napsat amatérským, ale to není přesné) a nadšencem. To poslední skoro není ke čtení, to prostřední je zručně napsané, ale něco tomu chybí. Autor patří právě do té prostřední škatulky. Dá se to číst (dokonce velmi rychle), ale chybí tomu nějaký vnitřní větší rozměr. Na druhou stranu, četl jsem daleko horší díla.
Trošku roztříštěné na relativně útlou knihu. Předválečný příběh o ilegální vysílačce až příliš úsporně podaný. Pasáže ze současnosti jsou čtivé, občas ale plné klišé a někdy je moc znát, že nám autor chce sdělit svoje názory na různé záležitosti, aniž by to úplně pasovalo do děje.
Kniha Přehodit řeku v seznamech
1995 | KISS |
2018 | Přehodit řeku |
2013 | Takový sníh už nepadá |
2016 | Ta noc se nejspíš nevrátí |
2001 | Muzikál Hamlet a jeho hvězdy |
Nebylo to špatné. Příběh Rudolfa Formise jsem neznala a velmi mne zaujal. Současná linka o trochu méně. Jakub asi trochu alter ego autora.