Prelet nad kukučím hniezdom (2006) | Databáze knih

Prelet nad kukučím hniezdom přehled

Prelet nad kukučím hniezdom
https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87816/bmid_prelet-nad-kukucim-hniezdom-5ab-87816.jpg 5 3026 3026

Čitatelia si Keseyho román asi navždy pamätajú vďaka vynikajúcemu filmu Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom. Príbehom autor výrazne inovoval typickú situáciu modernej americkej prózy, v ktorej je hrdina síce zabitý, ale zostáva neporazený.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)

One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prelet nad kukučím hniezdom. Přihlašte se a napište ho.

Doubravka1975
včera 5 z 5

Jeden, dva, tři -
my jsme bratři;
kterej je to mezi námi,
co si zalez do tý slámy;
ten, ten a ten,
vyhoďme ho z kola ven.

Vynikající a hodně silný příběh o moci a bezmoci...
Boj jedince proti Kombajnu.
Boj proti zlu, které je obaleno do slušného chování a vystupování a myslí to s vámi dobře, vlastně úplně nejlíp.
Boj, který víte, že nemůžete vyhrát, ale musíte to aspoň zkusit a rvát se do svých posledních sil.

....ale stejně jsem to zkusil. Kruciprdel, aspoň tohleto mi upřít nemůžete.

DOPORUČUJI
Pro mě začátek trošku slabší než jsem si zvykla na styl vyprávění a než se děj rozjel a trochu jsem se ztrácela v té mlze

p.stranska
14.02.2025 5 z 5

Vyčnívat z davu se nevyplácí. Film jsem viděla několikrát, přesto mě kniha chytila a nepustila. To nádherné proniknutí do duše hlavní postavy, krásně zpracovaná složitá povaha velké sestry, to zlo, které se plazí všude kolem, nespravedlnost tak jasně uchopitelná, to všechno mě uchvátilo. Audiokniha je mistrně načtená a já za to děkuji. Panu Formanovi děkuji za skvělý výběr předlohy pro svůj film a panu Nicolsonovi za dokonalé ztvárnění hlavní postavy. Tady se prostě všechno povedlo a já si to moc užila.

KachníPeří
09.02.2025 5 z 5

Knihu jsem četla v angličtině a přiznám, že jsem měla zprvu problém se do příběhu dostat. Měla jsem pocit, že mi styl psaní nevyhovuje a neustále jsem vše srovnávala s filmem. Jenže čím déle jsem četla, tím víc mě celá kniha pohlcovala. Obrat a přenos McMurphyho síly na pacienty mě uchvátil a samozřejmě "Aspoň jsem to zkusil" se mi jasně vrylo do paměti. Po dočtení knihy jsem chvilku potřebovala jen tak zírat do stropu.

Aspoň jsem to zkusil.

Kniha Prelet nad kukučím hniezdom v seznamech

v Přečtených4 436x
v Mé knihovně1 073x