Přemítání o věcech vezdejších přehled
Věroslav Mertl
Výbor z fejetonistické tvorby známého českobudějovického prozaika, básníka a novináře. Kniha obsahuje vážná i rozmarnější (ne však lehkovážná) zamyšlení nad mnoha nedobrými jevy v našem soukromí i ve společnosti. Autor poutavým způsobem zaznamenává a komentuje nevšední okamžiky všedního života.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přemítání o věcech vezdejších. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Přemítání o věcech vezdejších v seznamech
1986 | Pád jasnovidce |
2001 | Hřbitov snů |
2005 | Kruhy pod očima: Druhá kniha deníků, esejů a rozhovorů (1994-2004) |
1978 | Dům mezi větrem a řekou |
2008 | Šustot smrti |
Chápu autora, co svými fejetony chtěl předat - nějaké ty moudré myšlenky o životě, něco vzpomínání, nějaké ty historky, které zažil. Taková ta humanistická, akademická klasika, jakou většinou produkují pražští intelektuálové. Nemyslím to nějak zle - někdo radši vdolky, jiný holky. Mně osobně chybí ve fejetonech nějaký osobní postoj, zaujetí. Navíc jsou to často popisy chladné, bez účasti a empatie k druhým lidem, o nichž se tu mluví mnohokrát spíše pejorativně, kdy autor dává asi nechtěně najevo svou jistou nadřazenost.