Priatelia přehled

Priatelia
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434765/bmid_priatelia-0Ji-434765.jpg 3 438 438

Táto kniha predstavuje takmer dokonalú retrospektívu legendárnych Priateľov – zaoberá sa všetkými aspektmi seriálu, a to od neistých začiatkov až k dôvodom, prečo ho dodnes tak veľa ľudí sleduje a miluje. Novinárka a odborníčka na populárnu kultúru Kelsey Miller predkladá čitateľom najslávnejšie scény a momenty, pohľady do zákulisia, ako aj trendy, ktoré sa v súvislosti so seriálom zrodili – od vzostupu kaviarenskej kultúry a fascinácie kávou až po ikonický účes deväťdesiatych rokov, známy ako „Rachel“.... celý text

Humor Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

I'll Be There For You, 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Priatelia. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (128)

marketabo
01.09.2024 5 z 5

Bible pro milovníky Přátel. V knihovně ji mám prakticky od prvního týdne, co u nás vyšla a ohromně jsem se na ni těšila. A nezklamala! Parádně mi doplnila znalosti a navíc se skvěle četla.

AlbionFoxyFox
17.08.2024 2 z 5

Jsem hodně zklamaná, těšila jsem se na dávku zajímavostí a historek ze seriálu, ale po slibně popsaných začátcích seriálu se autorka neustále opakuje a spíš řeší americkou společnost a reflexi určitých témat v seriálu. Skutečných zajímavostí je v textu poskrovnu. O to horší je pak samotný překlad knihy.


cabalenka
13.07.2024 4 z 5

Kniha pro skutečné fanoušky Přátel - především ale pro americké fanoušky Přátel.
Mám to podobně jako autorka, Přátelé jsou takoví mí milí, všudypřítomní společníci, jejichž osudy jsem sledovala už na střední škole, kdy se ještě seriál natáčel, na vysoké škole pro mě představovali vítanou pauzu mezi úmorným učením a i teď, po dlouhé době, si seriál ráda pustím, ať již jako podkres nebo čistě na odreagování.
Nejsou to "historky z placu" nebo životopisy jednotlivých herců a tvůrců, ale spíše mapování vzniku a produkce seriálu a pojednání o kontroverzích, které seriál vzbuzoval už v době vzniku a ve světle vývoje populární kultury nově vzbuzuje i 30 let od svého prvního uvedení. Teď se vracím k tomu, proč je podle mě text zajímavější pro Američany - ony některé ty kontroverze působí z pohledu Středoevropana spíše jako, ehm, "kontroverze": Jsou Ross a Monica dostateční Židé? Je nebo není Rachel Židovka? Jsou gay postavy dostatečně gay nebo jsou příliš "heterosexualizované"? (ano, OMG...) Přežvykování tématu #MeToo v samotném závěru knihy už jsem vyloženě přetrpěla (se samotným dějem seriálu to nemá nic společného); chápu, že v dané době, kdy kniha vyšla, to bylo (nejen) v Americe velké téma (a stále je), a jakkoliv nezpochybňuji jeho význam, přece jen v evropském kontextu má poněkud menší naléhavost než v hyperkorektní americké kultuře.
Rozhodně zajímavé čtení - spíše jako sonda do prostředí americké televizní produkce, ale určitě ne to, co většina fanoušků Přátel očekává od knihy s podtitulem "Vše o nejoblíbenějším seriálu všech dob" - žádné milé pohlazení po duši a příjemné posezení s šesti přáteli v Central Perku.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knihy, které potěší filmové fanoušky i věrné čtenáře Stephena Kinga

05.11.2019


Knižní novinky (37. týden)

08.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Priatelia v seznamech

v Právě čtených36x
v Přečtených600x
ve Čtenářské výzvě136x
v Doporučených12x
v Knihotéce353x
v Chystám se číst167x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech1x