Mezi zloději přehled
Douglas Hulick
Příběh Bratrstva série
1. díl
Ildrecca je nebezpečné město, pokud si nedáte pozor na to, co děláte. Abyste dokázali vládnout ulicím a přežít, chce to šikovnou ruku a bystré oko.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mezi zloději. Přihlašte se a napište ho.
První román z cyklu Stíny Podsvětí je čtivý i nápaditý, aniž by se přitom podbízel modernímu čtenáři nějakou krutopřísnou stylistikou, přestože k tomu zlodějské prostředí vysloveně vybízí. Sice se Douglas Hulick asi nezavděčí všem milovníkům historických přesností, protože občas míchá jablka s hruškami, ale ve fantastice by člověk k těmhle detailům měl být trochu benevolentnější. Stran zápletky jinak odvádí víc než slušnou práci, takže se jen málokdy stane, že má čtenář dopředu jasno o dalším vývoji událostí. Dojem kazí pouze maličko přepálený rozsah a drobné kiksy v jednání hlavních i vedlejších postav, které při zpětném pohledu nedávají moc smysl. Co mě ovšem bavilo hodně, byl ústřední motiv na pozadí celého konfliktu, tedy netradiční vztah císaře k podsvětí. Na rozdíl od jiných měst, kde je zločinnost zpravidla nezničitelná, zde se jedná o ohrožený druh. Císař totiž odmítá přijmout možnost, že může existovat jiný vládce než on, takže jakoukoliv mocenskou strukturu tvrdě potírá.
Chlapácka mestská fantasy so všetkým, čo ku nej patrí - akcia, humor, dobrodružstvo. V češtine jej chýba len jedno: pokračovanie...
Kniha Mezi zloději v seznamech
Takový akční film v papírové podobě se spoustou intrik, zvratů a potyček na život a na smrt. Nejvíc mi asi učarovalo přátelství mezi Drothem a Deganem, takže doufám, že ve dvojce nebude chybět.