Příběh Mount Everestu přehled

Příběh Mount Everestu
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319830/mid_pribeh-mount-everestu-GUj-319830.jpg 5 9 9

Strhující příběh britských expedic z pohledu roku 1926. Knihu Příběh Mount Everestu sepsal předseda Výboru pro Mount Everest Sir Francis Younghusband v roce 1926 jako materiál, který vysvětluje tragédii britské expedice na Mount Everest v roce 1924, ale také úspěchy a poznatky všech tří expedic z let 1921, 1922 a 1924. I po devadesáti letech je to velmi zajímavé a krásné čtení.... celý text

Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Highasia

The Epic of Mount Everest, 1926

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběh Mount Everestu. Přihlašte se a napište ho.

ludek7426
30.05.2020 4 z 5

Naprosto fascinující popis prvních expedic na Mount Everest v letech 1921, 1922 a 1924. Při čtení příběhů lidí jako Mallory, Odell, Irvine nebo Norton si člověk raději ani nevzpomene na dnešní dobu plnou placených turistů, front pod vrcholem a spousty odpadků všude kolem.
Zaujalo mne také jak se autor už tehdy, dva roky po expedici v roce 1924 negativně vyjadřoval o používání kyslíku při výstupech.
Ještě dlouho budu myslet na objevování přístupů k Everestu, laviny pod Severním sedlem, Nortonův výstup, tajemství Malloryho a Irvinovy smrti i Odellovo osamocené čekání na návrat kamarádů.
Krásná a silná kniha, zároveň svědectví doby, psaná bez znalosti věcí které přišly potom. Doporučuji.

konicekbily
25.12.2017 5 z 5

Údiv mne jímá při čtení zprávy o prvních pokusech Britů o dobytí Mount Everestu těsně po skončení první světové války. Mnoho jsem o prvočátcích dobývání výšek nad 8000 metrů přečetl, ale toto je dobové svědectví přímých účastníků.

Silmarien
08.07.2017 4 z 5

Správa predsedu Výboru pre Everest a horolezca z prelomu 19. a 20. storočia o britských výpravách na Everest z rokov 1921, 1922 a 1924. Písaná v roku 1926 dáva iný pohľad ako všetky neskoršie diela, ktoré boli napísané vo svetle úspechu z roku 1953 i mnohých ďalších. Younghusband hoci nie ako priamy účastník ale ako veľmi dobre informovaný píše o prípravách i podrobne o priebehu výprav, o jednotlivých členoch a zamýšľa sa i nad rôznymi otázkami a možnosťami ako dosiahnuť na najvyšší vrchol sveta.

Veľa zaujímavého čítania, kde vo mne mimoriadne a opäť zarezonovala moja najobľúbenejšia "vedľajšia" postava z románového životopisu o Mallorym - horolezec Odell, ktorý je pre mňa stelesnením obetovania seba i vlastných ambícií a ktorý v čase, keď sa len málo vedelo o vplyve nadmorskej výšky, vydržal napokon viac ako mnoho skúsenejších.

"Z tábora I bylo zpátky do základního tábora posláno sedmdesát pět nosičů a zbylých sedmdesát pět jich zůstalo, aby založili tábor II. Zvládli to a vrátili se plní radosti. Obzvláště výkon žen byl obdivuhodný. Jedna nesla své dítě, přibližně dva roky staré, na vrcholu svého osmnáctikilového nákladu z 5300 do 6000 metrů, kde vyložila náklad a dítě pak snesla zpátky dolů. Navíc se ještě nabídla, že cestu ujde klidně znovu, pokud by to bylo třeba."

Kniha Příběh Mount Everestu v seznamech

Autorovy knížky