Sedmý syn přehled

Sedmý syn
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161904/sedmy-syn-161904.jpg 4 97 97

Příběhy Alvina Tvůrce série

1. díl >

První díl sedmisvazkové ságy o Alvinovi Tvůrci nás zavádí do Ameriky minulého století. Ale je to jiný kontinent, než jaký jej známe my. Ve světě, který nám tak elegantně a s takovou invencí předkládá O. S. Card, šly dějiny poněkud jinudy. A co je nejdůležitější: v životě lidí mají své nezastupitelné místo „talenty“. Magické schopnosti, zaměřené k některým činnostem. Například jeden hostinský má dar, že v jeho hospodě se všichni cítí dobře a rádi se tam vracejí, někteří jsou tzv. „světlice“ a dokáží vidět do budoucnosti atp. A shodou okolností v Anglii, pod vládou lorda protektora Cromwella, jsou tyto schopnosti nežádoucí a hodně lidí je proto donuceno opustit rodnou zemi a plout za moře, do Nového světa. A to je i příběh Alvinových rodičů. A aby to nebylo tak jednoduché, Alvin se narodí jako sedmý syn sedmého syna, což podle tradice má být dítě obdařené mimořádnými schopnostmi. A také že ano…... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)

Seventh son, 1987

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sedmý syn. Přihlašte se a napište ho.

R47
21.01.2023 2 z 5

Za mě naprosto nenaplněné očekávání a podivný pelmel. Těšil jsem se na fantasy kombinovanou s příběhy traperů a indiánskou mystikou. Tohle je ale alternativní náboženská historie určená jen pro skutečné znalce všech podrobností a historický konsekvencí vzniku USA, kombinovaná s filozofováním na úrovni young adult literatury. Skutečné fantasy je tam maličko a ještě v hávu křesťanského fanatismu. No, musel jsem přeskakovat. A ten příšerný překlad jmen a místních názvů tomu nepomáhá... Naštěstí to druhý díl vynahrazuje.

Taťka Hraboš
06.02.2022 4 z 5

(SPOILER) Mám rád styl psaní O. S. Carda. Píše tak nějak přirozeně, nechybí mu humor, čtenáři se nevnucuje, nevyužívá osvědčených literátských triků, jak třeba vyvolat napětí, a přesto ho tam nenásilně dostane. Tady je to typicky v jedné z posledních scén knihy, při níž má Alvin podstoupit malou, ale důležitou domácí operaci. Vlastně je ta pasáž spíše groteskní, ale stejně mi při ní trochu lezl mráz po zádech. V téhle knize si autor zřejmě trochu vyřizuje účty s náboženskými (a jakýmikoli jinými) fanatiky a ukazuje, jak snadno se dají zneužít dokonce ke zcela opačnému cíli, než si myslí, že sledují (nejsem věřící, ale podle skutků jejich by opravdu starozákonní Bůh a Ďábel byli stěží k rozeznání). Snad jediné, co mi občas vadilo, byla někdy přílišná rozvláčnost, "ukecanost" knihy. A taky by neškodilo mít podrobnější znalosti rané historie USA, s níž si autor tvořivě pohrává.

Karcoolka2210
11.04.2021 4 z 5

V celku dobrý úvod do novej série. Príbeh narodenia Alvina juniora bol veľmi dramatický, opis jeho skorého detstva, život v rodine i jeho zvláštne schopnosti zaujali dosť na to, aby som pokračovala ďalej :) AJ

Ocenění knihy (1)

1988 - Locus Awards (Best Fantasy Novel)

Kniha Sedmý syn v seznamech

Orson Scott Card