Příběhy českých písní přehled
Josef Krček
Píseň je krása, radost a útěcha. Je příběhem, který odkrývá události života od kolébky až ke konci bytí. Poznejte ho a zpívejte, ať už v nejstarších písních duchovních, milostných, vojenských, pracovních, či v rozmarných kramářských a později trampských melodiích. Znějí nádherně dodnes, stejně jako ty nesmrtelné Osvobozeného divadla a Semaforu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběhy českých písní. Přihlašte se a napište ho.
moc hezky napad na popularizaci ceske pisne. Za me totalne nejlepsi obdobi 30.lete valky a pisne o tehdejsich hruzach. Jsou silne a dle meho navozuji tehdejsi atmosferu a beznadej. Vsechny pisne tykajici se tohoto tematu i jine z obdobi 30.lete valky jsem na sel i na CD (MUSICA BOHEMICA - BĚDA NÁM, BRATŘI ČECHOVÉ - PÍSNĚ TŘICETILETÉ VÁLKY 1618-1648).
Ale krom lidskeho utrpeni promlouvajiciho skrze sloky se dozvite (za me) poutave pribehy o loupeznikovi Babinskem (jak se nakonec obratil a kde je pochovan), o lasce koncici plknem, kterak rusky car Alexandr I. vyoral neco brambor u Hluboke v Cechach a vesele a vtipne pisne prazskeho lidu :-)
Kniha Příběhy českých písní v seznamech
noty a akordy česká hudba písně dějiny hudby
2011 | Vánoce – Putování do Betléma |
2015 | Příběhy dvanácti měsíců |
2008 | Musica humana |
2010 | Písničky pro nejmenší |
2008 | Špalíček lidových písní |
Nebyl jsem úplně spokojen s výběrem písní. Jsou to často zapomenuté popěvky, které se dnes mimo badatelskou činnost nezpívají. Pokud jsem to pochopil, mustr měl být o písních, které nějak reflektovaly významné dějinné události (i na Moravě…). Vzpomněl bych si na jiné, které to dle mého splňují: Prušák, prušák, Kanonýr Jabůrek (Prusko-rakouská válka), Ta mutěnská silnica (bitva u Slavkova), Za císaře pána (I.světová), Na kraj Ameriky (vystěhovalecké vlny v 19.-20. stol.), Markytánka (začátek II.Světové).
O samotných písních se toho příliš nedovíme, zato nám zamotají hlavu spletitosti a zvraty třicetileté války.