Země mlhy přehled

Země mlhy
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223631/bmid_zeme-mlhy-223631.jpg 3 37 37

Román ze série Doyleových knih o profesoru Challengerovi, u nás především známém z knihy „Ztracený svět“. V tomto příběhu je již profesor Challenger starý a jak jeho manželka Jessie, tak i úhlavní nepřítel profesor Summerlee zemřeli. Hlavní hrdinkou knihy je Challengerova dcera Enid, která je přesvědčenou spiritistkou. Profesor na její vášeň hledí zprvu skepticky a snaží se s pomocí svých kolegů Edwarda Malonea a lorda Johna Roxtona proniknout na spiritistické seance a odhalit média jako podvodníky. Výsledkem je ale pravý opak - Malone s Roxtonem ve spiritismus uvěří, Enid se stává médiem a svému otci přináší ze záhrobí informace, které nikdo z živých nemůže znát. Doyle, který se sám spiritismem zabýval, tvrdil, že všechny spiritistické pokusy a jevy v této knize se zakládají na skutečnostech, které sám zažil a viděl, jen osoby a místa jsou prý pozměněny.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země mlhy. Přihlašte se a napište ho.

eraserhead
22.07.2024 4 z 5

Byť v beletrizované verzi, jde v podstatě o průvodce spiritualismem a cosi jako úvod do něj. Příručka, jak to ve své době, kdy byl spiritualismus a různé okultní vědy hodně v kurzu, fungovalo. Populární byl nejen v Anglii, ale i u nás, o čemž svědčí četné doplňující, vysvětlující a svou vlastní polívčičku si přihřívající poznámky pod čarou překladatele spiritisty. Kromě opravdu nádherných ilustrací je velkým kladem knihy to, že příběh je ve své beletrizované verzi zajímavý, přístupný a čtivý i pro ty, kdo zavání skepticismem (já jo). Prostě mysteriózní a tajemný příběh o mnohých setkáních s duchy, vyloženě strašidelnou atmosféru to úplně nemá, ale tajemné to je. Četlo se to fajn. 3,5*

Corso
14.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Obsahom najvacsie dielo zo serie pribehov profesora CH. Tu sa uz Doyleova laska a naklon k spiritualizmu prejavil naplno. Challenger sa sice objavi len v poslednej asi stvrtine knihy, hlavnou postavou je Malone, napodiv zistime ze profesorova mila zena je uz po smrti, a ze ma dceru Enid s ktorou Malone beha v ramci novinarskej prace po kadejakych seansach. A o tom to je. Pribeh to skoro nejaky uceleny nema. Je to retaz seansi, kde sa hrdinovia utvrdia v tom ze existuju duchovia, co su duchovia, co su media, ako to funguje. Sumerlee je tiez uz po smrti, a mam dojem ze tu mohli fungovat akekolvek ine postavy a slo by to. Obcas ako by do celku bola zakomponovana akasi extra poviedka, vytrcaju z textu veci ako zazitok so strasidelnym domom, pribeh az dickensonovsky o "Silasovych detoch". V ramci romanu snad najlepsie casti. Inac to cele posobi ako obhajoba spiritualizmu a pre nas taka dobova sprava o jeho stave na zaciatku 20. strocia. Perlicka! Objavi sa aj duch pitekantropa!!! To inde tazko najdete. Celkovo sa mi to citalo dobre, nemal som chut to v polovici odlozit, pre milovnikov Doylea povinne citanie, pre milovnikov duchov tiez. Zavrsenie tejto serie ktora v sebe obsahuje absolutne nesurode dielka ako dobrodruznu cestu do praveku, sci fi poviedky so sialenymi napadmi, a roman o duchoch.

Johny_H.
16.05.2021 3 z 5

Tak tato kniha by mohla být poměrně zajímavá svým nápadem. Nevím možná je to generační problém mezi čtenářem a spisovatelem, ale za mě osobně rozvleklé příliš popisné a upřímně jsem měl pocit, že se autor zde snaží zjisti kolik postav je čtenář schopen pojmout a udržet o nich ještě přehled. No nevím kolik jich tam bylo celkem, ale rozhodně něco přes dvacet. To je trochu moc na příběh kde je popis seance pak popis seance a pak nebudete tomu věřit popíše autor další seanci. Když nepopisuje seanci kterých bylo zbytečně moc odskočí k postavě, která v příběhu není důležitá aby vznikla totálně zbytečná nic neříkající kapitola. Připadá mi velmi divné, že tuto knihu napsal ten samí autor jako Jedový pás který stojí za přečtení a je opravdu dobrý.

Kniha Země mlhy v seznamech