Příběhy z hranice přehled
Rudolf Kalčík
Soubor próz. Obsahuje nejlepší autorovy příběhy s historickými a vojenskými náměty z doby kolem konce první světové války, příběhy z druhé světové války, ze Slovenského národního povstání, z prvních dnů míru a příběhy o životě a práci našich pohraničníků v době poválečné. 22-051-81
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběhy z hranice. Přihlašte se a napište ho.
Celkem zajímavá kniha. Bohužel ty poslední příběhy z poválečné doby byly hrozně moc zpolitizovány a připomínaly mi vojenskou agitaci z doby, kdy jsem byl na vojně. Škoda, jinak by byly dobré pro poučení i v dnešní době.
Kniha Příběhy z hranice v seznamech
první světová válka (1914–1918) druhá světová válka (1939–1945) SNP - Slovenské národní povstání poválečná doba pohraničníciAutorovy další knížky
1988 | Král Šumavy |
1975 | V ruce samopal : kronika pohraničního útvaru SNB 1946-1949 |
1986 | Bartolomějská ulice |
1961 | Král Šumavy a povídky z hranice |
1981 | Příběhy z hranice |
Kalčík dokázal napsat povídku, která vás na pár stranách vtáhne do malé šumavské vesničky, nebo do temné zimní vánice s kluky z PS, i v parném létě pojednou cítíte mráz a hledíte přes zavátou stráň do Bavorska. Neskutečne autentické a čtivé, chronologicky složeno do příběhů od konce první světové války, přes útrapy Rudoarmějců na území ČSR na sklonku druhé světové války. Příběhy smutné, krajina neveselá a sklíčenost v srdcích všech hrdinů, někdy pár stránkových povídek pro mne byly oázou literárního světa mé milované Šumavy a příběhů pohraničníků a jejich těžké služby.