Příběhy ze staré Šumavy přehled
Antonín Rausch
Sbírka téměř dvou stovek lidových pověstí ze šumavských hvozdů, převážně německého původu. Čtenář poznává, čeho se staří Šumaváci obávali, co je děsilo v hlubinách temných lesů. Setkáme se s bytostmi z ještě pohanských dob, očarovanými stromy, duchy sebevrahů i padlých vojáků.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příběhy ze staré Šumavy. Přihlašte se a napište ho.
Když jsem tuto knihu četl poprvé, měl jsem pocit, že jsem nalezl zlato. Vyprávění je výborné. Byl to obrovský zážitek, který mi otevřel svět bájí a pověstí a lidové slovesnosti vůbec. Pověsti jsou určitě z německých pramenů. Pravděpodobně bylo čerpáno z pověstí Hanse Watzlika. Tuto knihu si doporučuji vzít s sebou do přírody, sednout si někam k nejbližšímu stromu a hltat tajemné příběhy. Tyto příběhy vám pomohou nahlédnouti do časů, kdy Šumava byla nespoutanou přírodou, která byla jak krásná, tak i krutá. Při čtení vás často zamrazí. Způsob vyprávění těchto příběhů v knize atmosfericky přiblíží doby, kdy nejistota číhala na každém kroku, nemoci chodili po domech, v lesích hořely modravé plameny označující zlato, čerti lítali vzduchem a duše zemřelých ovlivňovaly životy pozůstalých. Cesty z vesnic do vesnic nebo do měst byly dlouhé a mnohdy opravdu mohl na záda pocestnému nějaký ten Stilzel sednout. Sami jste si ten pocit dokázali představit, když jste procházeli nočním lesem. Já osobně knihu přečetl několikrát a stále se k ní vracím. A myslím si, že to není jenom tím, že bydlím v branách Šumavských lesů, prachatických. Kniha se určitě líbila i rodákům z jiných krajů a měst. Škoda, že v chybějících pramenech není Watzlik, jako jeden z mnohých autorů a sběratelů těchto pověstí uveden. Nejspíše je to ale i kvůli tomu, že kvůli svým sympatiím, které projevoval nacistické ideologii, by nemohlo jeho jméno v době vydání této knihy na knize ani v pramenech být uvedeno.
Příběhy krásně strašidelné a někdy i krásně smutné... Kdo má Šumavu rád, rozhodně si počte, a ostatní milovníci záhad a někdy skoro hororů taky...
Kniha Příběhy ze staré Šumavy v seznamech
Sbírka obsahuje krátká a temná vypravování z dávných dob šumavských hvozdů. Některé příběhy vypadají, že se stali předlohou pohádek, v některých je ukrytá lidová moudrost a některá možná mnohonásobným převyprávěním pozbyla svůj původní smysl. Knihu bych doporučil milovníkům Šumavy a starých temných časů.