Princezna se zlatou hvězdou na čele přehled
Božena Němcová
Kniha lidových pohádek sepsaných Boženou Němcovou.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Princezna se zlatou hvězdou na čele. Přihlašte se a napište ho.
Pohádky od Boženy Němcové mám velmi ráda. V mé knihovničce měly čestné místo v několika vydání. A toto bylo jedno z nich.
Krásná pohádka.
Z téhle knihy je jasné, kde u nás vzaly všechny ty notoricky známé pohádky svůj původ. Ano, v různých variantách a úpravách se vracejí a je dobře, že je děti pořád ještě znají, je to kus našeho kulturního dědictví...
Tohle vydání jsem četla kdysi dávno svým dětem a už tehdy jsem jim leccos musela trochu upravit, aby to bylo jazykově pochopitelné. Moc nám to nevadilo a doufám, že ani v další generaci posluchačů, při troše invence čtenáře, pohádky BN neztratí své kouzlo.
Kniha Princezna se zlatou hvězdou na čele v seznamech
pohádky pro děti pýcha princezny milostné vztahy laskavost
Část díla
1958 | V zámku a v podzámčí |
1942 | Divá Bára |
2021 | Babička |
2002 | Povídky |
1988 | Velká kniha pohádek |
Moje nejoblíbenější zfilmovaná pohádka, která byla natočena na motivy této povídky. Byla jsem velmi překvapená, jak se v aknize liší některé postavy. Hlavním rozdílem je ....ne nebudu prozrazovat. A protože si takovýto vztah neumím představit a zamrzelo mne, že má oblíbená spisovatelka o něm v této pohádce píše, musím ubrat z celkového počtu hodnocení.