Případ doktora Karpety přehled
Jaroslav Boček
V pátek odpoledne nasedl Milan Karpeta, šedesátiletý lékař, do svého auta a odjel domů. Ale tam se už nikdy neobjevil… Zdá se, že vyšetřování jeho záhadného zmizení vede do slepé uličky; výpovědi jeho manželky a dcery, pacientů i přítelkyň se v mnohém rozcházejí. Z této mozaiky vyvstává otázka: Kdo vlastně byl tento muž? Případ doktora Karpety se zápletkou skoro detektivní se rozrůstá v myšlenkově závažný a neobyčejně přitažlivý román.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Případ doktora Karpety. Přihlašte se a napište ho.
Velmi příjemné překvapení. Jednak jsem od tohoto románu moc neočekával a za druhé, že něco tak svěžího vyšlo v roce 1982. Příběh je z větší části tvořen výpověďmi lidí, kteří zmizelého doktora znali a vnáší do vyšetřování střípky z jeho života a z druhé, menší, dialogem profesionálního vyšetřovatele a amatérského poradce, kteří se ty fragmenty snaží poskládat dohromady. Postavy jsou celkem pěkně vykreslené a čím se blíží konec, tím se stupňuje napětí a vzrůstá zvědavost. Konec je tak trochu otevřený a nabízí nejméně dvojí vysvětlení.
Citace: Občas se v tomto věku objevuje stesk po domově, nějaké záhadné 'heimvé', jak říkají Němci, jestliže dotyčný pochází z venkova, něco v něm praskne, on se tam najednou musí vrátit, ubytuje se v místním hotýlku, pobíhá po okolní krajině, prolézá křoviska, kde si jako kluk hrál na Indiány, no a za tři, čtyři dny se toho nabaží a konec záhady.
Kniha má tajuplný a zajímavý námět i formu zpracování. Příběh je s každou další stránkou zajímavější a napínavější. Líbí se mi vyprávění o životě zmizelého přes výpovědi svědků.
Autor zvolil typologicky velice různé osobnosti a je zajímavé vidět stejného člověka z tolika různých uhlů pohledu. Čtenář má možnost alespoň trochu nahlédnout do let cca 1945-1975 a jak se žilo v tom období v Praze. Líbili se mi i filozofické úvahy a kniha obsahuje mimo hlavní děj mnoho zajímavých myšlenek.
Trochu mě mrzí moc useknutý konec, ale aspoň zůstává prostor pro další otázky :-) Čekala jsem dle zařazení thriller, více mi to však přišlo jako sci-fi, nebo mysteriózní román – tak jen aby s tím budoucí čtenář počítal.
Knižní novinky (9. týden)
24.02.2019
Kniha Případ doktora Karpety v seznamech
detektivní a krimi romány napětí Československo dějiny lidstva špionážní zápletka reálný socialismus
1982 | Případ doktora Karpety |
1989 | Událost |
1987 | Čas korunního prince |
1989 | Polka pro astrální ženu |
1991 | Podivuhodný příběh Viktora Bambase aneb škola optimismu |
Odposloucháno jako audiokniha. Nutí přemýšlet. Milé, příjemné překvapení.