Případ zabijáka z Golden State přehled
William Thorp
Kalifornie: 13 vražd, přes 50 útoků, 42 let trvající vyšetřování. Příběh pátrání po „skutečném Hannibalu Lecterovi“. V roce 2018 oznámila americká policie zatčení „zabijáka z Golden State“ – pachatele více než 200 vloupání, 50 znásilnění a nejméně 13 vražd, který v 70. a 80. letech terorizoval Kalifornii. Skončilo tak více než čtyřicetileté vyšetřování, jehož průběh popisuje ve své knize zkušený novinář William Thorp. V idylickém kalifornském prostředí se do popředí dostává celá jedna éra – období hippies, předměstí, a především zdánlivě nesouvisející kriminality. Vyšetřovatelům trvalo roky, než se jim podařilo na první pohled různorodé případy propojit. A ještě delší dobu trvalo, než se je podařilo spojit se sérií krvavých vražd. Zabiják z Golden State byl nakonec dopaden právě díky neúnavnému úsilí policie – zejména výjimečně talentované Carol Dalyové, Richarda Shelbyho a jejich následovníků, jejichž pátrání výrazně napomohl vědecký pokrok v oblasti zkoumání DNA. Thorp ve své knize přináší portrét výjimečného zločince a jeho doby. Příběh vyšetřování čtenáři pomáhá pochopit, jak mohl jeden člověk tak dlouho a beztrestně páchat ty nejodpornější zločiny.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Literatura faktu
Vydáno:Originální název:
L'affaire du Golden State Killer, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Případ zabijáka z Golden State. Přihlašte se a napište ho.

Asi jsem četla jinou knihu než ostatní, mě nenadchla – případ je popisován dost chaoticky a povrchně, jsou v něm faktické chyby a ani po jazykové stránce to není zrovna hitparáda. Na to, jak je to krátký, jsem se do čtení nutila. Další díly téhle řady spíš vynechám.

Nikdy jsem neslyšela o zabijákovi z Golden State. Obsah knížky je takový plytký. Děj mohl být více rozvitý, dalo se na tom stavět. Ale i tak, taková dvouhodinová jednohubka :-) doporučuji.
Kniha Případ zabijáka z Golden State v seznamech
v Mé knihovně | 6x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Od true crime žánru jsem si na konci minulého roku dala na chvíli pauzu, měla jsem pocit, že jsem se jím přehltila. Takže jsem se po téhle pauze pustila do jednohubky Případ zabijáka z Golden State. O jeho případu jsem už něco málo slyšela, takže jsem byla zvědavá, jak bude pojmutý knižně.
Co jsem si oddechla hned na začátku je to, že kniha má malý formát a navíc to není žádná šílená bichle. Když se do ní tedy dáte, máte jí za chvilku přečtenou. Kniha začíná prologem, plynule přechází na tři větší celky a končí epilogem. Členění má svůj důvod, je tak časově odstupňováno řádění zabijáka z Golden State.
Sice jsem o případu slyšela, ale nepamatovala jsem si, jak to celé dopadlo, nebo nějaké další podrobnosti. Přitom pachatel měl na svém kontě 13 vražd, přes 50 útoků a 200 vloupání! Při čtení mi to připadalo až neskutečné a já měla pocit, že čtu detektivku. Pak ale přišel moment uvědomění a to mi naskočila husí kůže.
Zabiják z Golden State Vám může být také známý kvůli jiné věci. Svému trestu unikal přes čtyřicet let. Naštěstí, spravedlnost si ho našla.
Kniha je útlá, takže jsem si myslela, že to bude čtení na chvíli. Opak je pravdou. Občas byl moment kdy jsem se ztratila, místy to bylo chaotické. Ale myslím si, že pokud si chcete přečíst opravdu něco z rybníčku true crime, co nebude zdlouhavé, tohle je skvělá volba.