Temná tajemství (2013) | Databáze knih

Temná tajemství přehled

Temná tajemství
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150332/bmid_sebastian-bergman-temna-tajemstvi-1FR-150332.jpg 4 921 921

Na policejní ústředně zvoní telefon. Šestnáctiletý chlapec Roger zmizel a jeho matka si dělá starosti. Je vyhlášeno pátrání a skupina mladých skautů učiní zanedlouho v bažinách hrůzný nález. Roger Eriksson je mrtvý a někdo mu vyřízl srdce z hrudi. Případ zavražděného Rogera přebírá Oddělení vyšetřování kriminálních činů a využívá nabídky pomoci psychologa Sebastiana Bergmana, jednoho z předních švédských expertů na sériové vrahy. Sebastian se sice po smrti své ženy a dcery úplně vzdal policejní práce, ale má své vlastní důvody, proč chce být součástí týmu. Proto se zprvu neochotně, ale postupem doby stále větší měrou podílí na vyšetřování vraždy. Ne všichni z Oddělení jsou však ze Sebastianovy přítomnosti nadšeni. Jeho šovinistické způsoby a drsné chování pramenící z pocitů prázdnoty po ztrátě rodiny hraničí se zastrašováním a narušují harmonii skupiny. I přes interní neshody se týmu vyšetřovatelů podaří zjistit, že všechny stopy vedou jedním směrem — k soukromé škole, kam Roger chodil. Palmlövské gymnázium se na první pohled zdá být ideálním prostředím pro mladého chlapce, avšak pod povrchem dřímají temná tajemství. Kniha Temná tajemství přináší inteligentní a strhující příběh, který se čte jedním dechem. Michael Hjorth a Hans Rosenfeldt píší jistou rukou a autoritativním tónem. Připravte se na výjimečný zážitek!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Host

Det fördolda, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temná tajemství. Přihlašte se a napište ho.

Marekh
03.02.2025 5 z 5

Na sérii PŘÍPADY POLICEJNÍHO PSYCHOLOGA SEBASTIANA BERGMANA mě nalákal INCOGNITO READER, a tak jsem se rozhodl, že si přečtu první díl TEMNÁ TAJEMSTVÍ a uvidím, jestli budu pokračovat v dalších dílech či nikoliv.

Zajímavé je, že tuto sérii píšou 2 švédští spisovatelé:

MICHAEL HJORTH – je jedním z nejvýznamnějších současných švédských scénáristů a producentů. Jeho texty se pohybují napříč žánry, od komedií přes horory až k detektivkám.

HANS ROSENFELDT – pracoval jako ošetřovatel lvounů, řidič, učitel a herec. Tvorbě pro televizi se věnuje od roku 1992. Napsal scénář k 20 televizním seriálům a účastnil se přípravy různých rozhlasových i televizních pořadů.

První díl z této série byl v Česku vydaný v roce 2013. Série má prozatím 8 dílů, poslední díl vyšel u nás v roce 2024.

Hlavní postavou je policejní psycholog SEBASTIAN BERGMAN, kterému zemřela manželka a dcera. Z tohoto důvodu zanechal práce a nemůže se vyrovnat s tím, co se přihodilo. Má zlé sny. Vztahy s rodiči nebyly po celý život ideální. Sebastian střídá ženy na jednu noc, respektive užít si se ženou noc a ráno pokud možno potichu odejít a už se s danou ženou nikdy nevidět. Toto chování se mi nelíbilo. Z profesního hlediska byl skvělý a pálilo mu to. Důležitá je pro něj cesta, nikoliv cíl.

Švédská kriminálka řeší případ mrtvého chlapce ROGERA (16 let), jehož tělo najdou v bažinách. Někdo mu vyřízl srdce z hrudi. Roger byl samotářský a měl svoje tajemství. Navštěvoval prestižní gymnázium.

K partě kriminalistů se přidal také Sebastian Bergman, který se zpočátku přidal jen kvůli svým osobním záležitostem, o kterých se dočtete, ale později ho případ zaujal do takové míry, že se mu věnoval naplno, a chtěl vypátrat pachatele tohoto hrůzného zločinu.

Kriminalisté byli zajímaví. Zaujal mě například HARALDSSON, TORKEL, HANSEROVÁ, BILLY, URSULA, VANJA a další. Pracovali s plným nasazením, ale během vyšetřování dělali také chyby. Zajímavé byly také jejich osobní životy.

Kniha se četla dobře a závěr byl napínavý a zároveň šokující. Líbil se mi také pohled vraha. V knize se nacházejí také dopisy.

Jelikož se mi kniha Temná tajemství líbila, časem budu pokračovat druhým dílem s názvem UČEDNÍK a postupně budu pokračovat dalšími díly z této série. Budu zvědavý na další případy a bude mě také zajímat osobní život Sebastiana a dalších kriminalistů.

V závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ.

PetraCy
01.02.2025

První kniha těchto autorů a určitě ne poslední...
Výborná švédská krimi...

mončičáček
07.01.2025 audiokniha 5 z 5

Tak tohle je láska na první poslech!!!! Sebastian Bergmann se řadí do žebříčku mých oblíbenců vedle Harryho Hollea nebo Enza :-) Velmi příjemným překvapením pro zarytou fanynku interpretačního mistrovství Martina Stránského nebo Jiřího Dvořáka byl velmi příjemný projev Aleše Procházky, který mě jednoznačně přesvědčil, že další díly budu číst taky ušima :-)A ještě jedna věc: klobouk dolů autorovi za to, že dokáže napsat detektivku, kde vám nespadne čelist jen při konečném odhalení vraha, ale taky při rozplétání životního příběhu jedné z hlavních postav ! Kdyby to šlo, přidám hvězdu navíc !!

Knižní novinky (22. - 30. 4.)

22.04.2013

Kniha Temná tajemství v seznamech