Příruční mluvnice češtiny přehled
Marek Nekula , Zdenka Rusínová , Miroslav Grepl , Petr Karlík , Zdeňka Hladká , Milan Jelínek , Marie Krčmová , Dušan Šlosar
Moderní mluvnice současného českého jazyka je svým zpracováním určena učitelům, studentům všech typů škol, redaktorům, autorům a vůbec všem uživatelům správné a kultivované češtiny. Umožňuje nabýt jistoty o správných formách slov, rozumět významům a funkcím slov, najít nejlepší typ věty pro vlastní sdělení, zvolit správný slovosled, zvolit vždy ten správný výrazový prostředek ke sdělení. Odlišuje spisovné prostředky standardní od hovorových v mluvené komunikaci, slova a spojení knižní a archaická. ISBN 80-7106-134-4 (chybné)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Příruční mluvnice češtiny. Přihlašte se a napište ho.
K hodnocení této "brněnské gramatiky" jsem mnohem rezervovanější. Pořídil jsem si ji jako gymnazista s touhou proniknout hlouběji do mateřštiny, zorientovat se. Co mi jako vážnému zájemci o naši řeč bylo nabídnuto? Kupení termínu na termín, text hutný, členění na stránky a paragrafy duplicitní, téměř jako zákoník. Odradila mě. Jako mluvčí a pisatel si potřebujete některé jevy zažít. Vezměme si častý syntaktický nedostatek v tomto: "Stál jsem u vozu lesknoucím se v dešti." Proč je "lesknoucím se" chybné, proč má být "lesknoucího se"? Tohle potřebuje Čech vědět. Zdá se mi, že jako Češi máme až podezřele mnoho gramatik s podezřelým množstvím rozdílných terminologií. Tato gramatika je vhodná tak na Ph.D.
Kniha Příruční mluvnice češtiny v seznamech
čeština slovníky lexikologie slovotvorba tvarosloví syntax, skladba, slovosled hláskování, fonetika
Skrýt reklamy
Před státnicemi jsem ji měla přečtenou tam i zpátky, podtrhanou všemi barvami, opoznámkovanou... Snad žádnou jinou knížku jsem neměla v hlavě takhle moc. Jen grafika nebyla nic moc, takže proto jsem si do ní musela doplnit všechny ty barvy, značky, čísla.