Přízraky a strašidla středověku přehled
Claude Lecouteux
Historická studie o strašidlech a záhrobních zjeveních v severní Evropě. Autor se snaží na základě starých právnických dokumentů a archeologických nálezů popsat jevy spjaté s vírou ve strašidla, duchy zemřelých, kteří se vracejí zpět mezi živé. Za jejich základ považuje pradávný kult předků a víru v mnohojedinou duši. (zdroj: mlp.cz)... celý text
Literatura světová Mytologie Literatura naučná
Vydáno: 1997 , Volvox GlobatorOriginální název:
Fantomes et revenants au moyen age, 1986
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Přízraky a strašidla středověku. Přihlašte se a napište ho.
Možná by šlo o dobrou knihu, kdyby ji vydal někdo jiný a nechal editovat někoho, kdo zná reálie. Takto se člověk podiví, jaké to autor zmiňuje islandské ságy. Např. ta neustále zmiňovaná sága o Snorrim goðim, je Eyrbyggja saga, již dávno přeložená do češtiny jako Sága o lidech z Eyru. Místo toho máme k dispozici překlad překladu. Tímto se pro mě stávají podezřelé i ostatní zmiňované prameny. Původně jsem si myslela, že se knihou prokoušu, protože materiál je zajímavý a jistě mi dá práci si to všechno dohledat jinde, ale myslím, že tomu nakonec dám přednost. Protože tak jako tak bych si musela vše ověřovat a takhle u toho aspoň nebudu trpět.
Kniha Přízraky a strašidla středověku v seznamech
strašidla posmrtný život duchové a přízraky
1998 | Víly, čarodějnice a vlkodlaci ve středověku: Příběh dvojníka |
1998 | Trpaslíci a elfové ve středověku |
1997 | Přízraky a strašidla středověku |
Tak kniha byla celkově zajímavá, jen ten začátek jsem přeskočila, jelikož tam bylo uvedeno veliké množství jmen a to mě popravdě moc nezajímalo. Jinak kniha vcelku dobrá, jen nebyla taková celistvá, pořád se tam skákalo z jedné věci na druhou. Myslím, že by se dala pojmout mnohem lépe a zajímavěji.