Pro Čechy je nebe nízko přehled

Pro Čechy je nebe nízko
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420949/bmid_pro-cechy-je-nebe-nizko-xx6-420949.jpg 4 52 52

Proč u nás najdeme tak málo vyvěšených českých vlajek? Proč se jako Češi podceňujeme, a tím pádem hrajeme pod své možnosti? Proč je pro nás snazší bojovat, až když je výsledek téměř jistý? Proč chceme hodně svobody pro sebe, ale ne pro sousedy, a u vymáhání pravidel je tomu naopak? Proč jsou Češi podobnější Rakušanům než Slovákům? Proč se často chováme jako poddaní a černí pasažéři své země, a ne jako její páni? A proč přesto máme neuvěřitelný dar přežít a nekonečně mnoho talentů a nadějí být mezi nejlepšími na světě? A proč je před námi skvělá budoucnost, pokud si ji sami nepokazíme? Kniha uznávaného českého ekonoma a bývalého viceguvernéra ČNB nás v dobrém i špatném konfrontuje s našimi typickými vlastnostmi, mýty a předsudky, které o sobě jako Češi máme, a navrhuje, jak se z těchto stereotypů vymanit a zařadit se opět mezi nejlepší na světě. Jen si začít věřit, trochu se „odzátkovat“ a odbrzdit. Prostě rozletět se výše. Protože nebe není nízko. Je vysoko. A nemá žádný strop.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pro Čechy je nebe nízko. Přihlašte se a napište ho.

HelenBarbora
06.09.2023 3 z 5

Zajímavě podaná kniha, nicméně ne se vším, co autor píše, souhlasím. Dost mi vadí jeho nekritický pohled na UK a USA.

Artep25
09.05.2023 5 z 5

Pohled na nás na český národ očima jednoho z nás .Hodně zajímavých úvah a postřehů propojujících historii i současnost a ani humor v ní nechybí .Opravdu se autor trefil v pohledu na nás samotné a potěšilo mne, že to s námi není tak špatné ,jak si někdy sami myslíme :)

AndelkaZoubek
09.09.2022 5 z 5

Autorovi se podařilo precizně, do detailu, vykreslit českou povahu, a to s vtipem, nadhledem a v pozitivním, motivačním nádechu. Smekám před šíří znalostí autora, kniha představuje i historický a politický kontext, uvádí zajímavé souvislosti a postřehy. V textu se zrcadlí nejen znalost Čechů a jejich povahy, ale také ostatních národů. Právě tento "odstup" a možnost porovnání s jinými kulturami dle mého názoru přispěly (trochu paradoxně - paradoxy má autor knihy rád :) ), i k lepšímu poznání nás Čechů. Autor se zároveň neomezuje pouze na popis, ale sám nabízí návrhy/doporučení, co bychom mohli zlepšit. Celkově lze s vyobrazenou charakteristikou českého národa více než souhlasit! Snad poslední poznámka - i formulační úroveň textu je na neobyčejně vysoké úrovni.

Knižní novinky (41. týden)

06.10.2019

Kniha Pro Čechy je nebe nízko v seznamech