Pro peníze přehled
Vlasta Javořická
Román z vesnického prostředí líčí příběh bohaté nehezké dívky, kterou její otec proti její vůli provdá za zadluženého sedláka. Také hrdinčin muž se musel vzdát své lásky, aby zachránil zadlužený statek a tak bylo zpočátku manželství pouze formální a dívka musela přetrpět řadu ústrků. Nejdříve si získala náklonnost mužovy matky a chasy a později i muže. Za krátký čas se stal sňatek uzavřený pro peníze, svazkem dvou šťastných lidí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pro peníze. Přihlašte se a napište ho.

(SPOILER) Místy se četla hodně těžce, ne snad kvůli chybějící kvalitě, ale autorka určité pasáže s utrpením Evy vylíčila takovým způsobem, až mě to u srdce ranilo a nemohl jsem hned pokračovat dál. Přál jsem Evě, aby utekla za klidem, trpěl jsem za ní snad více, než ona sama za sebe. Odloučení hlavních aktérů v závěru bylo skvělým vrcholem knihy, který se následně přehoupl poměrně rychle a lehce k happy-endu. Úplně mi nesedí, že by Vít najednou ze sebe byl schopný setřást veškerý odpor vůči Evě, a Eva že by vše odpustila, ale budiž oběma přáno. Možná mezi nimi přeci jen nějaká láska byla. Silná kniha, kterou jsem nečetl naposledy.
Kniha Pro peníze v seznamech
v Mé knihovně | 20x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
láska peníze zemědělství hospodyně hospodářská zvířata život na vesnici dohodnutý sňatek kráska a zvíře domluvený sňatekAutorovy další knížky
2009 | ![]() |
1998 | ![]() |
2005 | ![]() |
2006 | ![]() |
2001 | ![]() |
Autorčiny knihy o životě na vesnici z období 1. a 2. sv. války mám ráda. I tato akniha vypovídá o smutném období, neboť manželství uzavřená podle názvu knihy - Pro peníze - byly častým důvodem. Spisovatelka nás seznamuje s krutým osudem hlavní hrdinky Evy, bohaté, pracovité, dobrosrdečné, ale životem již od mládí zkoušené ženě, která musí odolávat špatným náladám a nezmarům svého zadluženého muže. Jak dopadne vztah těchto obou lidí, když do křižovatky osudu jim vstoupí soused a on se zamiluje do nehezké Evy nebudu prozrazovat. V knize je krásně popisována láska a vztah nevěsty Evy a nemocné maminky jejího muže. Chválím za krásnou starou češtinu, děkuji paní Vlasto.