Problém Spinoza přehled

Problém Spinoza
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471615/bmid_problem-spinoza-0mP-471615.jpg 5 124 124

Záverečným dielom Yalomovej filozofickej trilógie je román Problém Spinoza, v ktorom predstavuje životné peripetie a osobný vývoj dvoch diametrálne odlišných ľudí – Barucha Spinozu, židovského filozofa zo 17. storočia, a Alfreda Rosenberga, pseudofilozofa a nacistického propagandistu z 20. storočia, ktorý bol odsúdený na Norimberskom procese. Život týchto dvoch ľudí spája zaujímavý historický fakt – Rosenberg ako vášnivý antisemita prikázal skonfiškovať Spinozovu knižnicu, no zároveň rozkázal, aby tieto knihy nespálili, ako bývalo zvykom, ale zachovali. Yalom sa v románe pokúša hľadať odpoveď na otázku, prečo bol Spinoza, autor nesmrteľnej Etiky, takým problémom pre nacistickú antisemitskú ideológiu. Plynulo strieda dve časové roviny, Amsterdam v období zlatého veku a nacistické Nemecko, a skúma vnútorné životy týchto dvoch záhadných postáv. Na jednej strane približuje hĺbku Spinozovho učenia, na druhej strane odhaľuje historické a psychologické pozadie nacizmu. Výsledkom je pútavá kniha, v ktorej Yalom potvrdzuje, že je nielen skvelý psychiater, ale aj vášnivý učiteľ a originálny spisovateľ.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Premedia
Originální název:

The Spinoza Problem , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Problém Spinoza. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

zipporah
10.06.2024 5 z 5

Povedz mu pravdu... Povedz mu o napätí, ktoré cítiš. Že nemôžeš spávať. Že ťa nikto nemiluje. Že si vždy mimo, nikdy nie si ničoho súčasťou.
...
"Nie, nie, teším sa, že sme sa stretli..."

Koľko vecí na tomto svete je nevypovedaných. Zostali v minulosti.
No a koľko vecí je vypovedaných... a? Buď sa to uberá zlým smerom v dôsledku nedorozumení, neschopností hovoriť pravdu, človeku sa neuľaví, nastanú ďalšie zmätky, najšťastnejší prípad je psychické uzdravenie.
Tretí vynikajúci výkon Yaloma... dať dokopy filozofa s nacistom a do rovnice vyrovnať tento súčet psychoterapiou, tak to musela byť obrovská výzva. Z toho nemohlo nič iné vzísť, ako hodnotné čítanie. Možno sa niekoho dotkne, že Spinozov život nezobrazil dôkladne, prípadne sa nevenoval viac jeho filozofii, ale Yalom nie je filozof a nie je jeho chybou, že tí, čo sa zaoberajú filozofiou sú tak trochu úzkoprsí a precitlivení, ako napokon väčšina ľudí z humánnych vied. Vypichol skrátka to, čo potreboval pri "sedeniach" s Rosenbergom. Ani mne sa nepáčilo, že v Liečbe Schopenhauerom som si až príliš veľa čítala o filozofovej úbohej nenávisti či hneve voči ženám či bezmocnosti nad ľudskou živočíšnosťou a menej o iných veciach, ktoré som čítala zase inde, no bola to opäť situácia, keď si vypichol pre Júliusa, Philipa a zvyšok osadenstva to, čo potreboval.
Tým, ktorí ešte nešahli po jeho knihách, odporúčala by som ísť v tomto poradí: Nietzsche, Spinoza a absolútne vyvrcholenie - Schopenhauer. Lži na pohovke som dala 5 hviezd, takže to bude skvelá tečka za trilógiou, kde sa filozofia so psychoterapiou držia ruka v ruke... z toho vychádza iba krása a najmä užitočnosť pre ľudí, ktorí sa chcú brodiť ľudskou dušou a poznávať aj seba samého.

"Emóciu môže poraziť len silnejšia emócia."
"Len slobodní ľudia sú si navzájom najužitočnejší, sú jeden s druhými spojení najpevnejšími putami priateľstva."

o_chlubna
12.12.2022 5 z 5

Nejlepší dílo Irvina Yaloma a jedno z nejlepších propojení světa filozofie a světa beletrie, jaké jsem kdy četl.

Yalom ve svém díle popisuje životy dvou historických postav - racionalistického filozofa Benedikta Spinozy a vrchního nacistického ideologa Alfreda Rosenberga. Ze začátku jsem se bál, jakým způsobem bude autor tyto dva samostatné příběhy balancovat, ale autor tento úkol zvládl bravurně. Oba příběhy byli rozvrženy takovým způsobem, že se navzájem doplňovali, jak informacemi o spinozově filozofii, tak motivy v příběhu protagonistů.

Velký příběh tu nečekejte. Yalom oproti tomu posouvá příběh skrz psychoanalýzu hlavních postav. V životě hlavních postav tedy nezáleží na jejich životní situaci, ale mnohem více se zaměříte na idei v jejich hlavách. I tento způsob vyprávění autor zvládl bravurně. Jsem seznámen se Spinozovým dílem (právě proto jsem po knize sáhl), přesto jsem se při sekcích o spinozovi cítil, jako bych mu skrz psychoanalytické rozhovory nahlédl do hlavy ještě hlouběji. O životě Rosenberga jsem předem prakticky nic nevěděl, skrz jeho psychoanalýzu jsem ale dostal pocit že chápu, jakým způsobem se dostal na post vrchního ideologa nacistů a z jakých důvodů této ideologii sám věřil.

Pochválím také způsob, kterým autor vměstnal prakticky veškeré zajímavosti o spinozovi do 400 stránek beletrie. V knize naleznete kromě základních rysů jeho filozofie dobře vylíčen jeho historický odkaz, hlavní body kritiky spinozy a mnoho dalšího. Tyto informace nejsou do děje zasazeny na sílu, ale naopak pomáhají děj posunovat.


Věruška994
02.01.2022 5 z 5

Úžasné.... Čteno jedním dechem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. týden)

09.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Problém Spinoza v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených178x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených14x
v Knihotéce42x
v Chystám se číst79x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech3x