Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku přehled
Allan Pease , Barbara Pease
Proč vůbec stojíme o sex? A co je to vlastně láska? Tuto otázku si lidé kladou už tisíce let, přesto uspokojivá odpověď stále neexistuje. Autoři převádí řeč vědy a špičkového výzkumu do zábavného čtení a vysvětlují čtenářům, jak s vědeckými poznatky naložit. Probírají vztahy mezi partnery opravdu důkladně – od základní otázky, jak najít toho pravého, až po krátkodobé milostné aférky. Vysvětlují, proč vznikl sex, láska i zamilovanost, v které části mozku láska sídlí, jak je to s mimomanželským sexem nebo proč si muži a ženy s láskou a sexem spojují odlišná očekávání. Nabízejí rovněž strategie, jimiž lze svou tržní hodnotu v očích potenciálních partnerů zvýšit. To vše dělají se svým typickým humorem a štiplavou nadsázkou, protože dobře vědí, že pár výstižných slov často znamená více než dlouhá řada čísel. A jak zní jejich recept na spokojené partnerství? Chcete-li být šťastná s mužem, musíte ho hodně chápat a málo milovat. Chcete-li být šťastný s ženou, musíte ji hodně milovat a vůbec se nesnažit ji pochopit. A nezapomeňte: Existují dvě teorie, jak se hádat se ženami. Ani jedna nefunguje.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika Rodina
Vydáno: 2010 , Ikar (ČR)Originální název:
Why men want sex and women need love, 2008
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku. Přihlašte se a napište ho.
Báječná kniha na téma partnerských vztahů. Peasevy to umí fakt dobře. Kniha pobaví, zaujme i poučí.
Kniha Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku v seznamech
I v druhé knize se autorská dvojice zabývá odlišnostmi mezi chováním a myšlením mužů a žen. V rozporu s politickou korektností dokazují, že to jaká povolání si zástupci jednotlivých pohlaví vybírají nezáleží ani tak na příležitosti, jak se nám snaží namluvit mnohé feministky či aktivisté, ale na naprogramování mozku.
Velmi se mi líbily pasáže vedené jako rozhovor muže a ženy, kdy autoři sdělují, co jednotlivé osoby říkají, ale zároveň komentují, co tím ve skutečnosti protagonisté myslí.
Autoři se často odkazují na vědecké studie a oficiální statistická data, ale přesto se nejedná o vědecké dílo, ale o popularizační publikaci, která jde proti proudu a snaží se vysvětlit odlišné chování mužů a žen ne jako výsledek mnoha generací útisku žen, ale jako evoluční vývoj, kdy každé pohlaví profituje ze svých silných stránek.
Překvapil mě rozbor rozdílného vnímání promiskuitního chování obou pohlaví, které autoři opírají o snahu o rozmnožení / zachování druhu.
U muže dává smysl být promiskuitní. Muž může za rok souložit s 50 či více ženami, což značně zvyšuje šanci na reprodukci druhu, naproti tomu stejné chování ženy není z hlediska zvyšování populace stejně výhodné. Za rok může mít žena pouze jednoho potomka (pokud opomineme vícečetná těhotenství – dvojčata, trojčata) a ani sex s větším počtem partnerů toto číslo nemůže zvýšit, naopak promiskuitní sex v pozdních fázích těhotenství může být rizikový jak pro ženu, tak pro dítě.
Stejně jako předchozí titul se jedná o zajímavou a občas i velmi zábavnou knihu – 80%.