Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách přehled
Barbara Pease , Allan Pease
![Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544628/bmid_proc-muzi-neposlouchaji-a-zeny-neumi-cist-v-mapach.jpg?v=1725699526)
Muži a ženy jsou odlišné bytosti. Že je to v dnešní době odvážné tvrzení? Ti, kteří se vzpírají myšlence, že biologické danosti ovlivňují naše chování, tak často činí s nejlepšími úmysly, neboť chtějí oponovat sexistickým názorům. Zaměňují však pojmy rovnost a stejnost. Mnohé vztahy končí špatně, protože muži nechápou, proč se ženy nemohou chovat více jako muži, a ženy očekávají, že jejich muži se budou chovat stejně jako ony. Kniha, kterou držíte v ruce, vám pomůže k tomu, abyste vedli šťastnější, zdravější a harmoničtější život.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2023 , Ikar (CZ)Originální název:
Why men dont listen and women cant read maps, 1998
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Přihlašte se a napište ho.
![majakmp3 majakmp3](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/142341/m_majakmp3-Ivq.gif?v=1620980741)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autoři rozvádí ideu, že muži a ženy nejsou stejní, a že vše vychází z naprogramování jejich mozků. V prenatálním stádiu se nejprve plod vyvíjí jako žena a až v pozdější fázi se vlivem hormonů změní na muže, popřípadě homosexuála či bisexuála anebo, ve velmi výjimečných případech, člověka s oběma pohlavími. Genetické naprogramování mozku pak souvisí s dávnou historií lidstva, kdy muž byl lovcem, který se staral o obživu a ochrau a žena se byla ochránkyně dětí a jeskyně.
Podobně jako John Gray v titulu: Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, autoři popisují odlišnosti obou pohlaví. Odlišnosti v jejich chování vysvětlují ve vztahu k potřebám pravěkých lidí a jejich evolučnímu přizpůsobení se jimi typicky vykonávaným činnostem.
Poučné a zajímavě načtené – 80%.
![DrCocktail DrCocktail](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/501861/m_drcocktail.png?v=1730104925)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Zajímavé a vtipné poznatky ze života, které si každý dosadí do vlastních zkušeností. Pro pobavení dobré, ale čtenářsky mi to nic nepřineslo.
Kniha Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách v seznamech
v Mé knihovně | 273x |
V dnešní době už je kniha trochu překonaná. Informace v ní uvedené jsou všeobecně známé a zpracované v mnoha dílech (například divadelní inscenace Caveman nebo Cavewoman). Věřím ale, že ve své době byla kniha velmi zajímavá a přinášela nový pohled na svět žen a mužů.
Text je pojat humorně s mnoha příklady z praxe, kde je vtipnou formou problematika demonstrována. Mně trochu vadilo, že se spousta věcí opakovala (někdy i na jedné stránce) a myslím, že by se proto dala kniha o dost zkrátit při zachování veškerých informací.
Poučením z knihy je všeobecně známý fakt, že muži a ženy jsou odlišní (přestože se různé organizace snaží tvrdit, že jsme stejní).
Další knihy autorů nejspíš číst nebudu, nebo je jen prolítnu, jelikož se obávám dalšího opakování stejných informací, kterému se nevyhnuli ani zde.