Proč umírají ptáci přehled
Victor Pouchet
V normandském městečku popadali z oblohy mrtví ptáci. Přestože se zvláštní jev během krátké doby zopakuje ve dvou dalších obcích, zdá se, že to nikoho nezajímá. K objasnění záhady se horečně upne až mladý Pařížan, student literatury, jehož disertační práce i osobní život už před nějakou dobou ustrnuly na mrtvém bodě. Protože se úkaz odehrál v jeho rodné vsi, nechává mladík všeho a vyzbrojen příruční knihovničkou vyplouvá do Normandie na výletní lodi plné seniorů. Spíše než stopy vedoucí k objasnění záhady však na své bizarní detektivní pouti nachází vzpomínky, objevuje neznámou historii své rodiny a střetává se sám se sebou. Co ale stojí za tajemným jevem? Sesílají snad nebesa znamení blížící se apokalypsy?... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2018 , PasekaOriginální název:
Pourquoi les oiseaux meurent, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proč umírají ptáci. Přihlašte se a napište ho.
Poněkud rozporuplná, naštěstí krátká kniha. Autor se podle všeho vypořádává se svým dětstvím a rodinnými trably s otcem, ale také s neblahými dopady civilizace (v tomto případě na ptactvo) a s otázkou, co bude dál. S hmatatelnější stránkou věci, rodinou, se přes nesčíslné odbočky snad popasoval, ale u druhé nechal čtenáře tápat a sám se spokojil s utnutým nedořešením.
Své vcelku čtivé výlevy prokládá pár zajímavostmi - plavba na Seině, Normandie a cesty na Normanské ostrovy, Pasteur versus samoplození, Velký kormidelník a boj se škůdci (pozn.: tady jsem zjistila, že čínský příběh Historie včel naneštěstí není žádné sci-fi, ale reálné postapo). Takže to úplně marné čtení nebylo. Stejně jako občasné odkazy na literaturu.
"Jsi-li povolán ztroskotat, alespoň neztroskotej lajdácky." (Henri Michaux)
"...nám v dnešní době chybí učitelé nezdaru, guruové správně provedených krachů."
Kniha Proč umírají ptáci v seznamech
Nemůžu si pomoct, ale mně se to líbilo. Kniha byla místy vtipná, což tedy doufám byl autorův záměr. Je to celkem hezky napsané, dokonce jsem se dozvěděl i o Project Pigeon, což jsem považoval za blbost, abych se následně googlem přesvědčil, že to výmysl není. Knihu jsem pořídil v Levných knihách za 89,- a určitě toho nelituju.