Proces přehled
Josef Pohl , Franz Kafka
Dejová línia prózy udržiava čitateľa v neustálom napätí a neistote. Veď akoby ste sa cítili, keby vás, tak ako protagonistu Jozefa K., v jedno ráno zobudili neznámi muži a odviedli nasledujúci deň na výsluch? V prípade Jozefa K. však nejde o nijaký žart, stáva sa súčasťou súdneho procesu, v ktorom figuruje ako obvinený.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , Petit PressOriginální název:
Der Prozess, 1925
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proces. Přihlašte se a napište ho.
Tohle není apriori kritika byrokracie, byrokratický proces je tu alegorií na mezilidské vztahy, za mě je to popsaná tísnivost autora ve společnosti plné předsudků, vzájemného odsuzování a předem rozhodnutých obžalob člověka. Kde soudy jsou prováděny bez obhajoby - ta ani nemá skutečnou roli obhajoby jako spíš osobní pomoci. Není tu přímé odsouzení, proti soudu nemožno se odvolat, soudy probíhají na každé pavlači a každý je součástí procesu, ze kterého vyjde obviněný vinen za jakýchkoliv okolností. Může se rozčilovat, nemusí s tím souhlasit,.. ale nakonec podlehne. Jednou obžalovaný má svůj osud zpečetěn, je zde možnost věčné obhajoby, či zapomnění, ale to člověka již nikdy nezbaví procesu. K. doběhl život a chápe svou vinu, ano - zemře jako pes.
Kafka citlivý a bezvýchodný, jako obvykle.
Z Procesu som úprimne sklamaný. Na strednej som čítal nejaké poviedky, z ktorých som bol nadšený a tak som sa na román naozaj tešil. Pointa dobrá (na mňa malo dielo pomerne Orwellowskú náladu), ale tá bezduchosť postáv ma úplne dostala. Niektoré pasáže boli absolútne nudné a zbytočné rozpísané. Nevytvoril som si vzťah so žiadnou z postáv. Dočítal som to popravde len kvoli tomu, že kniha má málo strán, inak by som ju ale odložil a s čistým svedomím sa k nej už nikdy nevrátim.
Hotel Ville a další knižní novinky (26. týden)
26.06.2022
Nové eknihy zdarma ke stažení (2. díl)
24.03.2019
„Správné chápání nějaké věci a nepochopení téže věci se vzájemně zcela nevylučují.“
Kniha Proces v seznamech
v Přečtených | 3 547x |
tajemství soudy byrokracie rozhlasové zpracování absurdno středoevropská literatura
Skrýt reklamy
Pokud chcete začít s Kafkou, tak by Proces neměl být první, co od něj čtete. Musíte se mu nejdřív trochu dostat pod kůži, jinak tuhle knihu po chvíli odložíte s poznámkou "co to kurva je..." Doporučuji pořadí Proměna-Amerika-Zámek, a Proces až potom. Připravte se na to, že Kafka v podstatě nerozlišuje mezi fantasmagorickými scénami z horečnatých snů a "realitou" příběhu, minimálně to nijak nerozděluje a nevysvětluje. Čeká vás ponor do beznaděje, temnoty a zaprášených zákoutí nejen spisovatelovy duše, ale i městských uliček a nesmírně depresivních podmínek bytů a pokojů, kde románové postavy bydlí a přebývají. Pro všechny tu existuje jen práce a služba, neustálé ohledy na konvence a to, co si myslí ostatní... Jestli v tomhle, třeba jen vnitřně (duševně) Kafka žil (a patrně to tak opravdu je), tak pozor, přátelé - jak vám to začne připomínat vás, honem pryč z toho, bavte se a žijte. Kašlete na všechny "procesy" neustále probíhající v mezilidských vztazích - a hlavně se nenechte smířeně odtáhnout na místo konání rozsudku, tak jak to nakonec všechno vzdal K. Proces je kniha sáhodlouhých dialogů, které vám nebudou moc dávat na poprvé ani smysl, ale přeci ho mají. Některé scénky, které vám budou připadat jako hodně nepovedené pokusy o komedii, nutno brát jako podobenství, jinak autora okamžitě zavrhnete jako divného pavouka - což on sice na jednu stranu určitě byl, přesto věřím, že smysl, který tam vidím, byl tak i zamýšlen. Pro čtení široké veřejnosti doporučit nelze - jde o literaturu velmi náročnou, vhodnou pro knihomoly a literární fajnšmekry. Každopádně děkujme panu Brodovi, že nesplnil jedno z posledních Kafkových přání a jeho dílo nespálil, ale vydal a tím i zachoval i pro nás.