Bouře ozvěn přehled
Christelle Dabos
Projít zrcadlem série
< 4. díl
Svět je vzhůru nohama. Archy se začínají rozpadat. Zbývá už jen jediná možnost, jak to zastavit: najít toho, kdo je za to zodpovědný. Ofélie a Thorn se vrhnou na stopu podivným ozvěnám, které jsou možná klíčem všech tajemství. Musí prozkoumat Babylon až do nejhlubších útrob a nezbývá jim také než se vrhnout vstříc své paměti. Nezvrátí jejich cestu Bůh, který se snaží získat moc? A kdo je Druhý? Kdo hýbe mocnými silami stvoření a zániku? Je možné postavit se mu a drolící se svět tak zachránit? Čtvrtý díl série Projít zrcadlem.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2021 , BaobabOriginální název:
La Tempête des échos, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bouře ozvěn. Přihlašte se a napište ho.
Půjčila jsem si z knihovny Snoubence zimy, po pár stránkách pochopila, že to není zrovna literatura s velkým L, a chtěla ji zase do knihovny vrátit. Ale nějak se stalo, že jsem ještě předtím přečetla dalších pár stránek... a teď jsem na konci čtvrtého dílu (padly na to i dvě víkendové noci) a velikost L je mi úplně fuk.
Proč? Původně asi proto, že Ofélie je ohromně sympatická postava. A tím, jak je Thorn zase ohromně nesympatická postava (aspoň první tři díly), dostává příběh tu správnou dynamiku.
Proč podruhé? Kvůli všudypřítomné fantazii, která jako by byla mou fantazií, kvůli ženskému pojetí vyprávění, které oslovuje moje ženské vnímání, kvůli tomu, že se příběh prolínal s mým životem. Taky proto, že jsem se při čtení cítila, jako by mi zase bylo patnáct let, což je věková kategorie, pro kterou je myslím série původně určená.
Takže tak jako často musím i po čase stráveném ve fantazii Christelle Dabos konstatovat, že u knih nejde primárně o jejich literární vytříbenost, ale o to, co kterému čtenáři v daném období života a rozpoložení přinesou. A to je kvalita objektivně nehodnotitelná.
(SPOILER) Vše se stále zamotavalo a bylo stále složitější a ve finále to rozuzleni bylo tak jednoduché.. každopádně super příběh, super nápad. I tak se mi ale čtvrtý díl četl nejhůře. Nevím.. možná se mi prave netrefil do nálady, ale byla to dřina. Což neplatí o závěru. Ten byl skvely - ve smyslu - četlo se to samo. Určitě tím nemyslím, jak to cele dopadlo. Jsem dosti pohádková duse, takže konec - ohledne Thorna - me trosku zklamal. Nepochybuji o tom ze Ofelie bude Thorna hledat až ho najde, ale jelikož to není součástí příběhu, tak mě to stejně neuspokojuje.
Knižní novinky (17. týden)
25.04.2021
Kniha Bouře ozvěn v seznamech
2018 | Snoubenci zimy |
2019 | Zmizelí ze Svitu Luny |
2021 | Bouře ozvěn |
2020 | Paměť Babylonu |
Hrozně mě mrzí, jak málo je u nás tahle série známá. Přitom se jedná o klenot fantasy YA literatury s výborným světem, skvělými postavami a dialogy, u kterých si nechcete vypíchnout obě oči. Už teď mi to celé chybí! A doufám, strašně moc doufám, že ho Ofelie jednou najde.