Proroci z fjordu věčnosti přehled
Kim Leine
Fascinující historický román o střetu evropského a grónského pohledu na svět. Mladý misionář Morten Falck přijíždí na konci osmnáctého století do dánské kolonie v Grónsku, aby mezi tamními obyvateli šířil křesťanství a obrátil je na víru. Chce změnit svůj život a v daleké, neznámé zemi něco dokázat. Část místních vedená charizmatickým Habakukem a jeho ženou Marií Magdalenou ale vytvoří vlastní náboženskou obec, v níž žijí podle svých představ o ideální společnosti. Konfrontace Mortenových naivních očekávání s leckdy krutou realitou ho ubíjí a přivádí na scestí. Nechuť místních obyvatel přizpůsobovat se stylu života rozporuplných dánských kolonizátorů, všudypřítomné zlo, špína a chtíč vyústí v dramatický střet kultur. Je však svět domorodců, občas plný nepředstavitelného násilí, strádání a boje o holý život, opravdu o tolik horší než svět dánských kolonizátorů?... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2015 , HostOriginální název:
Profeterne i Evighedsfjorden, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Proroci z fjordu věčnosti. Přihlašte se a napište ho.
Nemám nic proti knižnímu sexu, pokud je to přiměřené a přirozené, jako třeba v Murakamiho románech. Podrobně popisované noční šmírování prostitutek a seznamování se s homosexuálními praktikami není nic pro mě, skončil jsem na straně 50. Jestli v Grónsku šířili křesťanství takhle úchylní kazatelé, nedivím se, že na to nemohou do dneška zapomenout. Fascinující historický román si představuji poněkud jinak.
Zvláštní kniha - místy fascinující, místy trochu úmorná. Docela zajímavá struktura, časové roviny i pohled jiných postav, vývoj Mortena. Ale ve výsledku toho kniha ve mně moc nenechala.
Ocenění knihy (1)
2013 -
Literární cena Severské rady
Kniha Proroci z fjordu věčnosti v seznamech
Grónsko 18. století norská literatura Eskymáci, Inuité misionáři misie historické romány
(SPOILER) Chtěla jsem trochu vystoupit ze své komfortní zóny a zřejmě jsem se nechala trochu unést skvělým hodnocením. Knihou jsem se pročítala s velkým sebezapřením. Prostředí a téma bylo zajímavé, ale nějak to prostě nefungovalo. Nejspíš by se dalo říct, že děj plynul tak pomalu jako primitivní život na ostrovech severu. Místy to bylo velmi bizarní, ale potrat střelným prachem, to byl tedy vrchol. Mimochodem, pacientka přežila. Jenom náš misionář přišel o půlku vlasů a málem o oko. Studoval přece tak trochu i medicínu. Lovil mrtvoly z kanálů a prodával je na pitvy, takže tomu musí rozumět.