Prostá pravda přehled

Prostá pravda
https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/614/bmid_prosta-pravda-KTk-614.jpg 4 953 953

Pensylvánské městečko Paradise je oázou klidu a míru – dokud ve stodole jednoho farmáře není nalezeno mrtvé novorozeně. A dojde k ještě překvapivějšímu vývoji. Ukáže se, že matkou dítěte je osmnáctiletá Katie Fisherová, neprovdaná dívka ze společenství Amišů, velmi striktní protestantské církve, jejíž členové dodržují pravidla tzv. prostého života. Oblékají se jako v 19. století, nepoužívají auta ani elektřinu a odmítají středoškolské vzdělání. Aby měla zbožná amišská dívka nemanželské dítě, a navíc ho zavraždila, je téměř vyloučené, ale proti Katii existují velice pádné důkazy. Obhajoby se ujme cynická, zatrpklá advokátka Ellie, která je s obviněnou vzdáleně příbuzná. Když se snaží dopátrat pravdy, musí nějaký čas s Amiši žít. Jde nejen o strhující soudní drama, ale především o velmi zajímavý průhled do života Amišů, zásadní otázky rodinného života a generačních rozdílů.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR)

Plain Truth, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prostá pravda. Přihlašte se a napište ho.

JankaV80
18.11.2024 4 z 5

Tuto autorku mám moc ráda, co kniha, to neotřelé téma, které si autorka vždy nastuduje a příběh z něj je velmi čtivý.
Tentokrát dávám ale hvězdičku dolů za nesoulad v časových údajích. Pokud by se to stalo v průběhu čtení knihy jednou, dobrá může se stát, může jít i o nekvalitní (nesprávný) překlad. Bohužel, v tomto případě se nesoulad opakoval, což mě mrzelo: Katie se viděla s Adamem naposledy na podzim, Adam poté odjíždí pryč. Katie zjišťuje, že je těhotná. Podle knihy rodila v červenci a současně bylo dítě narozené o 2 - 2,5 měsíce dříve. Prostě to nesedí a to jsem čekala na konec knihy, zda tam to už nebude uvedené správně, ale ne, nebylo.
A pak jsem byla zklamaná ze soudního závěru celé knihy. Asi jsem čekala něco jiného, nějaký převratný důkaz či svědka.

Blanka586
02.08.2024 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a četla jsem ji jedním dechem. Jodi Picoultová je vynikající, mám ji moc ráda. Nádherný, čtivý příběh zasazený do prostředí farmy, ze života Amišů, právnického prostředí, plný emocí...vřele doporučuji.

Potolu
18.06.2024 3 z 5

Uff... Autorka umí psát lépe. Zajímavá myšlenka, zajímavý nápad na psaní, ale autorka z toho moc nevytěžila. Příběh se neskutečně táhl... V závěru jsem myslela, že se snad nedozvím, jak to nakonec bylo...

O Amiších je tam toho minimum, očekávala jsem, že se o nich dozvím více podrobností.

Navíc mě neskutečně štve ta opakující se myšlenka minulé a pravé lásky (Coop) již v druhé knize Jodi Picoult. A ženská, která neví, co chce... Ellie mě neskutečně štvala. Vlastně mě tam štvaly všechny postavy. :-D Nevím, byl to záměr?

Knižní novinky (18. června - 1. července)

18.06.2018

Kniha Prostá pravda v seznamech