Prostor světla přehled
Olga Szymanská
Základním prvkem poezie Olgy Szymanské se v této sbírce stává intenzivní a naléhavé hledání "prostoru světla", tedy onoho místa, které lze definovat jako území, v němž se protínají především duchovní hodnoty lidského života. Szymanská důsledně buduje podobu jakési niterné konstrukce, jejíž struktura sestává z vnitřní podstaty člověka, s jeho vizemi a představami, v nichž jsou pevně zakotveny víra a láska. Vyjádřit tyto podstatné významy se zkušená autorka rozhodla formou haiku, která jí na malé ploše umožňuje působivě zachytit jejich hloubku i smysl v rozmanitých podobenstvích a záběrech.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prostor světla. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Prostor světla v seznamech
1989 | Prvovýstupy |
2018 | Psáno kamenem |
2019 | Rytiny |
2019 | Muž s křídlem |
2019 | Znamení torza |
Číst poezii je někdy fuška, číst poezii haiku byl v tomto případě hlavolam. Některé hlavolamy jsem vyřešila, některé mi zůstaly zcela utajeny. Všemi se prolíná vesmír, přírodní jevy, geometrické obrazce, duchovní symbolika až mystično a také soukromé tiché vnitřní myšlenky a pocity.
Autorka pozoruje a popisuje každodenní obyčejné věci kolem sebe, tyto popisy připomínají složité matematické definice. Při popisech abstraktních věcí je to hra se slovy, se zvukomalebností a vizuální podobností slov.
Sbírka je 87 básní rozdělených do sedmi kapitol Tvar – Stavba – Symboly – Prostor – Oltář – Slavnost – Světlo a je citlivě a harmonicky doplněna 13 fantaskními grafickými obrazy světla, prostorů a tvarů.
Dávám symbolických sedm hvězd z deseti.
TROJ ÚHEL
Úhelné pření