Rychlostní zbraň přehled
Megan E. O'Keefe
Protektorát série
1. díl >
Space opera plná velkolepých vesmírných bitev, smrtonosné galaktické politiky a nevyzpytatelné umělé inteligence. Sanda si pamatuje, jak explodovala její stíhačka… a pak už nic. Čekala, že ji najdou její lidé a že po probuzení spatří přátelské tváře. Že ji zdravotníci dají dohromady a ona půjde znovu bojovat. Jenže ve skutečnosti se probudí o dvě stě třicet let později, na opuštěné nepřátelské hvězdné lodi jménem Světlo Berossu — ačkoli loď sama si raději říká Bero. Bero Sandě prozradí, že je po válce. Že došlo ke zničení celé Sluneční soustavy. Ale co dalšího se v oněch dvou staletích přihodilo? Koneckonců v bezedných hlubinách kosmu je možné úplně všechno.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rychlostní zbraň. Přihlašte se a napište ho.
Nebylo to špatné, ale na můj vkus tady bylo až moc omáčky okolo a nebylo by od věci příběh o pár (nebo spíš o trochu víc) stránek seškrtat, aby dostal nějaký spád. Také dějové linky mi přišly dost nevyrovnané. I když Sanda určitě nepatří moje nejoblíbenější knižní hrdinky, ona společně s Berem mě bavila nejvíc, u Jules mě poháněla dál pouze touha zjistit, co se děje a na ní jako postavě mi vlastně nezáleželo, a Biranovy kapitoly mě často už vyloženě nudily.
Co ale oceňuji na celé sérii je diverzita postav, která mi vůbec nepřijde tlačená na sílu a to je něco, co mám sci-fi obecně ráda. Každý je nějaký a ostatní to zkrátka berou tak, jak to je, a není vůbec nutné knihu nálepkovat jako LGBT+.
Řekla bych, že je to takové odlehčené sci-fi pro lidi, kteří úplně neholdují technikáliím a spíš preferují vztahy mezi postavami, špetku romantiky, ale také hodně politikaření.
Aleš Drobek je extrémně dobrý překladatel a já jsem ochotna připustit že část hodnocení patří vyloženě jemu, ale samotná kniha byť poskládaná do několika časových ( lokálních) perspektiv drží pěkně pohromadě a a ta porce stran je prostě nezbytností.
Ano je to korektní, je to současné, ale he to sakra dobré a nesmírně se těším na další díly, má to slušné tempo a přesvědčivé postavy. Space opery je sakra málo..
Kořist, Ty chladné oči a další knižní novinky (11. týden)
12.03.2023
Kniha Rychlostní zbraň v seznamech
vesmír space opera umělá inteligence, AI
2023 | Rychlostní zbraň |
2023 | Pád do chaosu |
2024 | První brána |
Bohužel.
Moc omáčky, zbytečně natahované. Občas autorka skáče až moc mezi různými ději.
Mluvčí Biran má pouze dva otce. Hacker si říká "to" místo on/ona. Genderově neutrální hlas kosmické lodi a podobně. Na můj vkus až moc LGBT+