Protisvěty Ladislava Fukse přehled
Michaela Kuthanová , Erik Gilk
Doprovodná publikace ke stejnojmenné výstavě pořádané ke 100. výročí autorova narození v letohrádku Hvězda ve dnech 20.6.-31.10.2023. Zdroj: Národní knihovna ČR
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Protisvěty Ladislava Fukse. Přihlašte se a napište ho.
Zatím zde není žádný komentář.
„„Největší zločin, který známe, je ten, když někdo druhému zabije kus života tím, že ho omezuje, znemožňuje mu jeho rozlet, brání jeho svobodnému prožívání, ale na tento zločin nikde na světě není paragraf."“
„„Já vycházím z kontrastu dobra a zla - sem například patří i Spalovač mrtvol nebo Příběh kriminálního rady (jeho konflikt cti s otcovskou láskou) a podobně. Pokud mluvím o zlu, pak proto, aby tím více vyniklo dobro, asi jako světlo vyniká na pozadí tmy. Líčení stinných stránek života není nic samoúčelného. Máme-li být realisté, musíme vidět, že život není jen radost, krása, pohoda a štěstí, ale život jsou starosti, zklamání, svízele, smutky, omyly, nemoci, různá neštěstí, ba někdy i tragédie. A literatura, která má postihnout opravdovou složitost, přepestrost a mnohotvárnost života, to nemůže opomíjet."“
Kniha Protisvěty Ladislava Fukse v seznamech