Průvodce k exkurzím III. sympozia o krasu Krkonošsko-jesenické soustavy přehled
Reiner Horušický , Petr Chabr , Vojtěch Maté
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Průvodce k exkurzím III. sympozia o krasu Krkonošsko-jesenické soustavy. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Průvodce k exkurzím III. sympozia o krasu Krkonošsko-jesenické soustavy v seznamech
V letech 1981, 1984 a 1987 proběhla tři odborná setkání s cílem výměny zkušeností z výzkumů krasových jevů Krkonošsko-jesenické subprovincie, což je široký pás od Západolužického podhůří až po Nízký Jeseník. Z posledního setkání v Českém Dubu byly pod hlavičkou ČSS vydány dvě brožurky – jednou z nich je tento exkurzní průvodce pro tehdejší účastníky (kromě členů ČSS šlo i o zástupce z bývalé NDR a Polska).
Průvodce je zaměřen na oblast Ještědského hřbetu (vzhledem k místu konání sympozia). O něm je tu v krátkosti popsána jeho geologická a tektonická charakteristika. Zmíněna tu je i historie největších zdejších sídel včetně těžby mramorů a dolomitů, o které je první písemná zpráva už z roku 1516. S lomařstvím souvisí i první objevy krasových dutin (Hanychovská jeskyně).
Hlavní část brožury se týká popisu jeskyní, které byly navštíveny v rámci exkurze – Velká a Malá Basa, Liščí díra, Hanychovská, Loupežnická a Západní jeskyně. Součástí jsou i plánky některých těchto jeskyní a několik černobílých fotografií – z nich mě nejvíc zaujal dobový obrázek z 19. století znázorňující vykuřování vápeníků na hranicích, aby nepřenášeli kulhavku a slintavku do Německa…
Informací je tu sice pomálu, ale ucelenější publikace o krasových jevech této oblasti dosud nevyšla.
P.S. Z této exkurze se zachovalo krátké video: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288585-archiv-ct24/220411058210018/cast/788942/