Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností přehled

Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515836/bmid_pruvodce-kubanske-divky-cajem-a-bud-yMr-515836.jpg 4 44 44

Lila nechtěla trávit léto v Anglii. Plánovala po babičce převzít pekárnu v Miami, přestěhovat se ke kamarádce a trávit čas se svým přítelem. Jenže po maturitě se všechno včetně Lily samotné rozpadne. Její rodina rozhodne, že Lila potřebuje získat odstup. Pošle ji proto na tři měsíce k příbuzným do Anglie. Tam ale pořád jenom prší a Lila se musí potýkat s protivnou pekařkou a nudou v maloměstě, kterému chybí miamský šmrnc. Celý výlet připomíná spíš noční můru než prázdniny… dokud nepotká Oriona. Přestože má Orion svých problémů nad hlavu, pomůže Lile se v Anglii zorientovat. A ona propadá kouzlu nové země, ale především Oriona. Na obzoru se rozprostírá nová budoucnost: taková, která by ale znamenala opustit všechno, co znala. Doporučený věk 13+... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)

A Cuban Girl´s Guide to Tea and Tomorrow, 2020

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností. Přihlašte se a napište ho.

knizni_blizenec
16.09.2024 5 z 5

Od téhle knihy jsem nečekala, že by se mi mohla až tak líbit, ale jak se říká - nesuď knihu dle anotace.

LILA - 17letá holka, co dospívá a potkal ji trojlístek neštěstí, z kterého se zhroutila a rodiče ji z Miami pošlou do Anglie. Tato postava má vývoj (naštěstí ), je velmi šikovná cukrářka i kuchařka, zastane v kuchyni jak profík. Má moc bolavé srdce a já se modlila, ať už se v knize pohne příběh, což se stalo a Lila přestala být sebelitostivý beran. Byla dost panovačná, sebevědomá v pečení (na mě až moc), ale zase pohostinná, což bylo milé, jak na ostatní myslela.

ORION - dospívající kluk, kterému život taky dost naložit (už se stará o obchod, má rodinné trable, snaží se neplánovat). Tahle postava byla tak kouzelná, ať tím, jaký byl průvodce, vypravěč, znal plno pověr a jeho charakter byl prostě...

Od knihy jsem očekávala, že se bude odehrávat na Kubě, nebo v nějaké takové části, opak byl pravdou - Lila odjíždí nedobrovolně z Miami do Winchesteru v Anglii. Což bylo trošku zklamání, tedy jen na začátku. Prostředí bylo nádherně vykresleno, a i když se odehrává příběh v létě, tamější prostředí a počasí na vás dýchá podzimní naladu, chcete se zamíchat do svetru, dát si čaj/kávu a číst

Autorka píše čtivě, dost mi ale vadily španělské názvy/věty, které nebyly přeloženy a bylo jich tolik na to, aby mě to bavilo hledat. Jinak to bylo hezky psané, svižné, člověka to vtáhne. Vedlejší postavy jsou poutavé, děj to zpestřuje (zejména Orienova sestra Flora a hudebnice Jules).

Velkým tématem byly ZTRÁTY - jaké to je ztratit blízké (ať odcizením, smrtí, nebo propuknutá nemoc), jak se s tím srovnat, jak nám to může ubližovat. Pro dospívající čtenáře naprosto ideální, hezky pojaté. Občas jsem měla slzy v očích, jak to bylo křehce popsáno. Stejně jako velké téma RODINA - jak je důležitá, ale neznamená to, že ji musíme slepě následovat, jelikož má každý právo žít tak, jak chce.

Máte rádi pečení, vaření, kuchyni? Tak tady si přijdete na své, nejsem úplný milovník, ale tady to na mě dýchalo tak krásnou atmosféru, že to opravdu oceňuji.

ivca79
02.05.2024 4 z 5

Zvláštní přístup rodičů... Ale jinak příběh plný pečení a vaření, to mě baví.

kikikrat
25.03.2024 3 z 5

Tuhle knihu jsem si vybrala hlavně jako takovou oddychovku, která mi bude rychle plynout a budu se u ní přihlouple usmívat. Všechno tohle kniha splnila. Byla čtivá, milá a plná kubánského jídla. Orion byl ten nejmilejší kluk, který uměl uvařit ten nejlepší čaj. Bylo to spoustu vážnějších témat a tak měla kniha i trochu té přidané hodnoty. Ale teď příjde to ALE! Já si nedokázala oblíbit Lilu, nedokážu přesně říct proč. Nějak mi nepřirotla k srdci, nevěřila jsem ji, celkově jsem měla raději všechny ostatní. Nebyla nijak špatná ale asi mi zkrátka nesedla. Romantika v knize byla ale moc milá a krásná.

Instinkt, Dům tisíce šepotů (32. týden)

06.08.2023

Kniha Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností v seznamech

Anglie Florida pekařství, pekárny (provozovna)

Autorovy knížky

2023  80%Průvodce kubánské dívky čajem a budoucností