Psychológia peňazí přehled
Morgan Housel
Čo sa týka peňazí, to, aby ste boli úspešní, nie je nevyhnutne spojené s tým, čo viete. Je to skôr o tom, ako sa správate. A naučiť ľudí správať sa je naozaj náročné, dokonca aj pri veľmi inteligentných ľuďoch. To, čo vieme o peniazoch – investície, osobné financie a obchodné rozhodnutia – sa bežne učíme ako matematickú oblasť, kde nám dáta a vzorce presne povedia, čo máme robiť. Ale v skutočnom svete ľudia nerobia finančné rozhodnutia prostredníctvom tabuliek. Robia ich pri spoločnom stolovaní alebo v zasadačkách, kde sú ich osobné skúsenosti, vlastné jedinečné videnie sveta, ego, hrdosť, marketing a iné neobvyklé podnety zmiešané do jedného celku. V Psychológii peňazí sa s vami oceňovaný autor Morgan Housel podelí o 19 krátkych príbehov, v ktorých preskúma, ako ľudia rozmýšľajú o peniazoch, a naučí vás, ako lepšie pochopiť jeden z najdôležitejších faktorov ľudského života, akým peniaze bezpochyby sú.... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2021 , Aurora (SK)Originální název:
The Psychology of Money, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psychológia peňazí. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je knížka, která by měla být povinnou četbou všech náctiletých, kteří touží po bohatství, ale ve skutečnosti neví, co to bohatství je. Vím to, protože mám děti v daném věku. Zároveň je ideální knihou pro lidi, kteří to s finanční nezávislostí a svobodou myslí opravdu vážně. Autor naprosto přesně popisuje nastavení myšlení, které pro tento cíl potřebujete. Financemi se zabývám již dlouhou dobu a tohle je návod, jak by měl člověk uvažovat. Vůbec se nejedná o knížku o nějakém americkém investování. Je to mnohem lepší knížka než Bohatý táta, chudý táta, protože je tady i přesný popis, jak to autor sám dělá (předposlední kapitola). Ale jestli jste typ lidí, kteří utratí vždy celou výplatu, tak Vám k finanční nezávislosti nepomůže ani sebelepší kniha. Rozhodně doporučuji!
Dobře stravitelná kniha o penězích, myslím, že pro někoho, kdo s finanční gramotností (a že takových osob – nejen jejich vinou je všude dost) trošku bojuje je to skvělý start. Kniha se čte dobře žádné složitosti či odborná terminologie. Rozhodně si nemyslím, že je to kniha jen pro Američany, prostě dává inspiraci, jak se na peníze dívat a díky tomu, že je opravdu psaná čtivě by se mohla dostat k většímu počtu lidí, takže já ji rozhodně doporučuji.
Kniha Psychológia peňazí v seznamech
Kniha se na investování nedívá pouze prostřednictvím čísel a klasických pouček, ale zahrnuje i to, s čím se investor setká v reálu: emoce, pocity a tlak okolí. Stojí za přečtení.