Psychologie buddhistické tantry přehled
Rob Preece
Kniha objasňuje velmi přístupným způsobem podstatu tantrické praxe, aniž by ji zjednodušovala na soustavu racionálních názorů, praktických cvičení a technik. Rob Preece se nesnaží obhajovat nepopiratelně evokativní a temně působivou řeč a imaginaci tantry, ale ukazuje, že jde o transformativní symboly našeho bohatého a rozmanitého vnitřního života. Tantra se na rozdíl od konvenčních náboženství nesnaží zklidňovat vřavu existence útěšnými sliby o ráji a spasení. Tantrik je rozhodnut čelit matoucím a chaotickým silám strachu, agrese, tužeb a hrdosti a pracovat s nimi tak, aby vyústily v kreativitu, v láskyplné vztahy a v moudré pojetí života... celý text
Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: 2012 , MaitreaOriginální název:
The psychology of Buddhist Tantra, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psychologie buddhistické tantry. Přihlašte se a napište ho.
V dobe, kedy je tantra v spoločnosti bohužiaľ spojená predovšetkým s erotickými masážami a kurzmi ako si čo najlepšie užiť je takáto kniha potrebná ako soľ. Osobne si myslím, že by inštruktorom takýchto kurzov nezaškodilo, keby si ju povinne prečítali. Možno by zistili, že tantra nie je iba o sexe.
Autor, tantrik a psychoterapeut sa pozerá na tantru očami jungiánskeho psychoterapeuta, hľadá paralely a výsledkom je naozaj pôsobivá kniha. Starý Carl Gustav sa asi s tými archetypmi predsa len nemýlil, niečo na tom bude. Okrem toho, že autor vysvetľuje čo je tá tantra vlastne zač, prepája poznatky, spomína niekoľko úrovní tantry a jej vplyv na bežný život praktikanta, nebojí sa na tantru pozrieť kriticky a to aj na už spomenuté dnes tak populárne "sexuálne kurzy".
Hoci tantru nepraktikujem a skôr ma to tiahne k inému prúdu buddhizmu, kniha ma obohatila. Vadilo mi však vyzdvihovanie homeopatie.
Odporúčam mať aspoň základné povedomie o jungiánskej psychológii a buddhizme. Kniha sa číta dobre, no je lepšie ak viete, o čom autor vlastne píše. Holt to nie je buddhizmus pre masy v štýle "medituj päť minút denne ako celebrity z Hollywoodu a budeš šťastný ako slniečko".
Porovnání několika světů, několika forem poznání. Vhodné pro někoho kdo se nedokáže plně rozhodnout pro některou z cest.
Kniha Psychologie buddhistické tantry v seznamech
buddhismus tantra tantrický buddhismus analytická (jungovská) psychologie
2009 | Moudrost nedokonalosti |
2012 | Psychologie buddhistické tantry |
2013 | Odvaha cítit |
2014 | Příprava na tantru |
2017 | Moudrost cítění |
Perfektní. Četla jsem více knih od Roba a můžu říct, že se neopakuje. Jeho styl je svěží a pochopitelný. Dozvěděla jsem se spoustu nového. Inspiroval mě.