Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky přehled

Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236111/bmid_psychosomatika-pro-lekare-psychoter-236111.jpg 4 16 16

2., doplněné vydání. Proč a jak reaguje tělo na psychickou zátěž? Proč své tělo zneužíváme? Kdo nese vinu za psychosomatické onemocnění? Proč máme strach z psychoterapie? Rozhodují o vzniku psychosomatických onemocnění individuální problémy pacienta a genetické dispozice, nebo také civilizační vlivy a společenské podmínky? Na všechny tyto otázky odpovídá MUDr. PhDr. Jan Poněšický, Ph.D. – lékař, psycholog, psychoterapeut a psychoanalytik. Nastiňuje souvislosti mezi biologickým fungováním našeho těla a psychikou v reakci na zátěžové situace. Pacienti i lékaři se často omezují na hledání tělesných příčin onemocnění. K harmonizaci pak používají léky působící pouze na výsledné symptomy. Skutečná duševní podstata nemoci však zůstává skryta a neléčena. Budeme tedy hledat příčiny úporných bolestí hlavy v kostech a svalech, nebo spíše v nevyřešených osobních problémech? Jan Poněšický přináší psychoterapeuticky odborné, přesto však všeobecně srozumitelné vysvětlení. Kniha shrnuje dosavadní názory lékařů a psychologů, zabývajících se psychosomatickými souvislostmi nemocí, a zároveň předává autorovy dlouholeté zkušenosti v tomto nejstarším (a zároveň nejmodernějším) oboru medicíny, jehož krédem je: Nemocí netrpí jenom postižený orgán, ale celý člověk.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky. Přihlašte se a napište ho.

hu_87
23.05.2020 4 z 5

Stručná, malinká knížečka (alespoň co se nového vydání týče), která čtivě a srozumitelně uvádí do problematiky psychosomatiky. Přehledně zde uvádí problémy jako je astma, vysoký krevní tlak nebo ekzémy, jejich možné příčiny, možné vnitřní konflikty. I když si myslím, že kniha mohla být obsáhlejší a poněkud vyčerpávající, je velmi vhodným úvodem do této problematiky, je přehledná a myslím, že si z ní člověk dokáže dost odnést, pokud pozorně čte.

Gabba99
25.09.2017 2 z 5

Od knihy jsem očekávala více, v podstatě se zaměřuje více na příčinu vzniku problémů v dětství s následnou psychoterapií, chybí mi pohled na problém vyvěrající z dosavadní životní situace.

Aladinka89
09.08.2016 2 z 5

Na trhu je v dnešní době o tomto tématu mnoho lépe zpracovaných, obsáhlejších a čtivějších knih. Mně tato kniha prakticky nic nedala. Ale možná pro ty, kterým je tato problematika absolutně neznámá, může mít kniha nějaký smysl.

Kniha Psychosomatika pro lékaře, psychoterapeuty i laiky v seznamech