Půl duše přehled
Olivia Atwater
Romantická fantasy z doby Bridgertonových a s atmosférou příběhů Jane Austen. Od chvíle, kdy Doru proklel fae, necítí strach ani stud… a to je pro dívku z vyšší společnosti jistojistá cesta do potíží. Proto se teď snaží hlavně nepřekazit vdavky své sestřenici Vanesse. Ta má ale v Londýně jiné plány – poprosit lorda Čaroděje, aby Doru uzdravil. Na rozdíl od svého přítele Alberta však dvorní kouzelník není tak šarmantní, jak si mladé dámy představovaly. Jenže i když Doru svatba ani trochu nezajímá, tetička Frances to vidí jinak. Může se dívka s polovinou duše vůbec zamilovat?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2025 , Fragment (ČR)Originální název:
Half a Soul, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Půl duše. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha mě strašně lákala. Co musím uznat, že opravdu připomene Bridgertonovi s kapkou fantasy. Kniha se nese v době anglického regentského období. Honosné plesy, anglická smetánka a domluvená výhodná manželství.
Dora po prokletí ztratí půl duše a tak určité emoce nezná - neboť je nepociťuje. Slov se nebojí, i když dáma jako ona, by měla být slušná a vědět tak co se sluší a patří. Nic si nenechá líbit.
Elias Wilder / Lord Čaroděj - kouzelník, kterému chybí takt a vychování na společnost ve které se pohybuje. Gentleman to rozhodně není. Rád přichází záhadám na kloub. Že by se v jeho blízkosti našel někdo, kdo mu dokáže odpovědět?
Dora se svou sestřenicí Vanessou a tetičkou odcestují do Londýna. Je sezóna a tak nejlepší příležitost Vanesse sehnat manžela. Ona sama díky svému chování a nezvyklému vzhledu nemá na vdavky velké šance. V Londýně přebývá i Lord Čaroděj, který by mohl Doře pomoct. Opravdu bude chtít tetička manžela jen pro svou krásnou dceru Vanessu?
Dokáže Elias Doře pomoci a zlomit prokletí od fae?
Děj ubýhal takovým středním tempem. Romantická linka je zde pozvolná. Špetka humoru a magie knize nechybí. Erotiku by ste v této knize jen těžko hledali. Já si bohužel knihu začala pořádně užívat až na posledních sto stranách. Chybělo mi asi víc magie a víc nějaké akce. Jinak se kniha čte dobře. Je to taková jednoduchá předvídatelná fantasy oddechovka .
Půl duše je příběh, který kombinuje lehkou romantiku z regentského období s temnějšími fantasy prvky. Přiznám se, že právě ta kombinace historické romance a fantasy mě zaujala, proto jsem dala knize šanci.
Kniha vypráví příběh Dory, která přišla v dětství kvůli kletbě fae o půlku duše. Následkem toho neprožívá určité pocity jako normální člověk. Pro ženu v jejím postavení to je jasná cesta do potíží. Její vyhlídky na sňatek jsou skoro nulové, proto se alespoň snaží nezničit šance svojí sestřenici Vanesse. Vanessa si však dala jiný úkol – chce se seznámit s lordem Čarodějem a požádat ho, aby Doru uzdravil.
Elias, alias lord Čaroděj, je poněkud hulvátský bručoun, který má ale srdce na správném místě. Souhlasí, že Doře s jejím problémem pomůže. Brzy ale Doru i Eliase zaměstnají jiné problémy. A Dora se bude muset znovu postavit nebezpečí, kterému musela čelit jako dítě.
Příběh sám o sobě mi nepřišel vůbec špatný. Námět je určitě zajímavý a autorka má příjemný a čtivý styl psaní. I postavy mi přišly zajímavé – Dora se svou neschopností cítit se kolikrát dostala do situací, které mě rozesmály. Elias působil tvrdě a nepřístupně, přičemž v sobě ale ukrývá hluboké jizvy a trápení. Příběh není jen tuctový, ale zaobírá se také závažnějšími tématy, což rozhodně chválím.
Jen ten fantasy svět mi přišel zvláštní a přiznám se, že mi tohle pojetí fae asi moc nesedlo. Možná i ten počet stran (kniha má jen 288 stran) způsobil, že děj je dost takový povrchový a chemie mezi hlavními postavami mi přišla poměrně slabá. Za mě je to tedy dílo, které rozhodně neurazí, ale ani nenadchne. Jelikož se jedná o první díl série, tak si další díl ráda přečtu, ale Půl duše se bohužel nezařadí mezi knihy, ke kterým bych se ráda pravidelně vracela.
Hodnotím 3/5*
Kniha Půl duše v seznamech
v Mé knihovně | 72x |
Po všech těch romantasy, které posledních dobou vychází, je tento příběh tak osvěžující. Je to celé miloučké, krásné a příjemné čtení.