Putovanie našich génov přehled

Putovanie našich génov
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504609/bmid_putovanie-nasich-genov-sm5-504609.jpg 4 66 66

Odkiaľ pochádzame? Kto sme? Čím sa odlišujeme od ostatných? Odpovede na tieto otázky hľadalo ľudstvo už od pradávna a my ich dnes, vďaka pokroku vedy, máme nadosah. Johannes Krause, profesor archeológie a riaditeľ Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu, spolu s novinárom Thomasom Trappom pátrajú po našom pôvode až do čias praveku a vo svojej knihe Putovanie našich génov: Príbeh o predkoch moderného človeka pútavo rozprávajú o tom, ako sa z nás stali Európania. Krause je priekopníkom revolučnej archeogenetiky, vedy rozšírenej o technológiu sekvenovania DNA, ktorá umožnila vedcom odhaliť novú verziu histórie ľudstva siahajúcu viac ako 100 000 rokov do minulosti. V knihe sa dozviete o inovatívnych remeselníkoch, ktorí pred viac ako 40 000 rokmi vyrezávali z vtáčích kostí sošky, o našich predkoch z varnskej kultúry, ktorí pochovávali svojich blízkych so zlatom dávno pred egyptskými faraónmi, a tiež o lovcoch veľkej zveri, ktorí boli najúspešnejšími prvými osadníkmi Európy, kým nezahynuli v ľadovej dobe. Toto poučné prerozprávanie ľudského eposu dokazuje, že prisťahovalectvo a genetické miešanie vždy určovali náš druh, no zároveň potvrdzuje, že to, kto sme, je otázkou kultúry, nie genetiky.... celý text

Literatura naučná Historie Přírodní vědy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Die Reise unserer Gene, 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Putovanie našich génov. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (22)

vladku
07.09.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Pokud vás zajímá, jaké jsou poznakty cca z roku 2019, které se získali pomocí zkoumáním genů, je tato kniha pro vás. Dozvíte se, jak pravděpodobně se několikrát osidlovala Evropa přistěhovalci a jak po světě putovali nemoci a přispívali tak ke stěhování. Jak potkani asi vyhnali mor, protože vytlačují krysy. A jak se z genů dá odhadovat pohlavní vztahy v minulosti. Zajímavé.

bukiet
21.08.2024 4 z 5

Vynikající kniha osvětlující mnohé z minulosti lidstva, kterou bohužel sráží autorská politická angažovanost. Vědě sluší nestrannost. Mohlo to být za pět, nu není. Příjemným překvapením je interpret audioknihy Ondřej Novák.


Hall3006
01.06.2024 5 z 5

Jedna z nejlepších knih na dané téma co se mi dostala. Nesedne jen tomu, kdo má problém přijmout lidstvo a jeho nevyhnutelný vývoj a nezapadá do jeho omezeného pohledu i když je to spíše emocionální a iracionální vymezení, protože takové knihy přece čtou inteligentní lidé. Já ji musím doporučit všemi deseti.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Putovanie našich génov v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených93x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených14x
v Knihotéce63x
v Chystám se číst104x
v Chci si koupit36x