Pýcha a předsudek přehled

Pýcha a předsudek
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484982/bmid_pycha-a-predsudek-2vg-484982.png 5 7498 7498

Není pochyb o tom, že hrdinkou románu Pýcha a předsudek, Lízinkou, je sama Jane Austenová (1775–1817). Přestože prožila tak typicky nekonfliktní život (nikdy se neprovdala a jediné nabídnutí k sňatku prý během hodiny odmítla), neodráží se v jejím díle žádná osudová hořkost. Zdá se, že se ze své pozice dcery bez věna, a tudíž dívky bez zvláštních šancí na lepší sňatek, spíš nesmírně bavila – asi jako člověk, který v divadle sleduje zábavnou komedii. Přidáním ironického podtextu posunula románovou tvorbu ze sfér naivního realismu o několik generací dopředu. Víc než půldruhého století je doba, která dovedla pohltit stovky literárních děl, jimž se při zrodu prorokovala nesmrtelnost; a byla to díla s daleko efektnějšími a vzrušivějšími náměty než Pýcha a předsudek. Jemné kouzlo Jane Austenové má svůj stálý vděčný okruh čtenářů a každá nová generace autorčin odkaz objevuje po svém, v nových barevných odstínech a v novém lesku.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , 1400

Pride and Prejudice, 1813

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pýcha a předsudek. Přihlašte se a napište ho.

Andreya
15.11.2024 5 z 5

Srdcová záležitost! Jak kniha, tak filmové zpracování!

Vendula39
10.11.2024 5 z 5

Ke knize jsem se dostale jak jinak než skrz studium literatury a téhle knihy na seznamu. Nadchlo mě, jak se Elizabeth v průběhu děje vyvíjela a ostatní postavy, zůstaly "zmrazené v čase". Už jenom přečtením následujícího díla, se dozvíme mnohé o autorce samotné, o které je známo, že se vtělila do Elizabeth, ať už svou rázností, odhodláním, tak schopností stát si za svým názorem a nenechat se ovlivnit.

1Klárka1
09.11.2024 5 z 5

Keď som sa prvýkrát pustila do čítania „Pýchy a předsudku“, ani v najmenšom som netušila, aký silný dojem na mňa táto kniha zanechá. Jane Austen, autorka, ktorá žila na prelome 18. a 19. storočia, sa stala pre mňa symbolom ženského talentu a odhodlania. V čase, kedy ženám často chýbala príležitosť ukázať svoju inteligenciu a kreativitu, napísala dielo, ktoré dodnes oslovuje milióny čitateľov.

Nie len dej, ale aj hlboká psychológia postáv ma preniesli do inej doby. Elizabeth Bennet, hlavná postava, je pre mňa zosobnením nezávislej a silnej ženy, ktorá sa nebojí vyjadriť svoje názory a postaviť sa aportovaným predsudkom svojej doby. Jej vývoj a rast v priebehu príbehu ma nadchýnali. Austen dokázala brilantne zachytiť nie len romantické napätie, ale aj sociálne normy a problémy, ktorým čelili ženy týchto čias.

Som nesmierne nadšená, že som mohla čítať dielo od ženy, ktorá sa nielenže presadila v literárnom svete, ale aj prostredníctvom svojich textov prelomila mnohé stereotypy. Je neuveriteľné, že tak majestátne dielo vzniklo v dobe, kedy ženy čelili obmedzeniam na všetkých frontoch. Austen dokázala preniknúť hlboko do systému hodnotenia a predsudkov svojej doby a vystihla ich s takou precíznosťou a ironickým humorom, že som si občas nemohla pomôcť a smiala som sa nahlas.

Celkovo „Pýcha a předsudek“ nie je len klasickým románom o láske a vzťahoch, ale aj silným poslom emancipácie a ženského hlasu. Som vďačná, že existovali autorky ako Jane Austen, ktoré svojou tvorbou obohatili literárny svet a zároveň podali silný dôkaz o tom, že aj ženy môžu písať úžasné a nadčasové príbehy. Túto knihu odporúčam každému, kto sa chce ponoriť do fascinujúceho sveta, kde sa láska, pýcha a predsudky preplietajú s duchom doby, v ktorej vznikli.

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

U dam uhání fantazie mílovými kroky, v mžiku dospěje od obdivu k lásce, od lásky ke svatbě.

Kniha Pýcha a předsudek v seznamech

v Přečtených11 778x
ve Čtenářské výzvě2 443x