Pýcha a předsudek přehled

Pýcha a předsudek
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544750/bmid_pycha-a-predsudek.jpg 5 7439 7439

Slavný román Jane Austenové vykresluje, jak může nový mladý soused převrátit vzhůru nohama život v rodině s pěti dcerami. V ovzduší se vznáší pýcha, láska, předsudky, společenské konvence, zlomená srdce i společenský skandál, ale také sebepoznání a pochopení. Příběh lásky a hodnot odkrývá vztahy mezi společenskými vrstvami Anglie na přelomu 18. a 19. století a s jemnou, avšak nepřehlédnutelnou ironií líčí prostředí anglického venkova, tamní rodinné vztahy a snahy matek najít svým dcerám vhodné ženichy. Autorka se pohybuje na hraně odlehčeného a vážného tónu, její vtipné postřehy prozrazují bystrou a nemilosrdnou pozorovatelku. Nový překlad Kateřiny Hilské dává vyprávění svěží tempo, přičemž nic neubírá na zmíněné ironičnosti, a svět Elizabeth Bennetové a pana Darcyho je v jejím podání barevnější a jasnější, než jak jsme ho znali doposud.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Pride and Prejudice, 1813


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pýcha a předsudek. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (1117)

sgjoli
15.09.2024 5 z 5

Poprvé jsem četla kdysi dávno na gymplu, ale hodně jsem z toho zapomněla. A tak bylo na čase si opět připomenout, která z našich hlavních postav je pyšná a která plná předsudků. ;-)
A i tentokrát hodnotím naplno. Nevím, jak to autorka udělala, ale mám z téhle knihy opět takový povznášející pocit potřeby pracovat na svém charakteru, ušlechtilosti, na vysokých morálních standardech. Nevím, do jaké míry to byl autorčin záměr, ale pamatuju si, jak jsem to z knihy cítila kdysi a teď jsem to cítila opět.
Baví mne ten vnitřní přerod hlavních postav, ta vnitřní sebereflexe, sebezpyt a proměňující se pohled nejen na sebe, ale i na svět okolo. Ta sonda do nitra hlavních postav, hlavně Elisabeth, mne moc bavila - skvěle propracované, užívala jsem si to.
Pro někoho by to mohlo být svým způsobem příliš idealistické, na hranici reálnosti, možná moc naivní, moralizující. Ale já se v tom skoro až rochnila.
Poslouchala jsem to tentokrát jako audioknihu v podání Dany Černé, jejíž přednes byl moc fajn.

fénix56
13.09.2024 4 z 5

Kniha od Jane Austen velice přesně popisuje život žen na přelomu 18. a 19. století. Snaha paní Bennetové provdat svých pět dcer za někoho bohatého je urputná. Ale v té době to bylo úplně běžné, nebyla výjimkou.

Výjimkou byla spíše její dcera Elisabeth, její názory jsou podobné těm dnešním, proto si nerozumí s matkou a vlastně ani s většinou okolí. Za to je to miláček otce, pana Benneta, který mi svým sarkasmem a černým humorem byl velmi sympatický. Na rozdíl od své stupidní manželky.

A pak se na scéně objeví dva muži, pan Bingley se svým přítelem Darcym. Ale jak to skončí, to si musí každý přečíst sám...


láskyplnáTerez
01.09.2024 3 z 5

vysloveně špatné to nebylo, ale nic moc to ve mně nezanechalo, kvůli čemuž zde budu šetřit slovy - takřka měsíc po dočtení už si pomalu nic nepamatuju

všechny komentáře

Související novinky (4)

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024


Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023


Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (1)

U dam uhání fantazie mílovými kroky, v mžiku dospěje od obdivu k lásce, od lásky ke svatbě.


Kniha Pýcha a předsudek v seznamech

v Právě čtených145x
v Přečtených11 700x
ve Čtenářské výzvě2 420x
v Doporučených1 215x
v Knihotéce2 680x
v Chystám se číst1 832x
v Chci si koupit342x
v dalších seznamech108x