Pýcha a předsudek přehled
Jane Austen
Slavný román Jane Austenové vykresluje, jak může nový mladý soused převrátit vzhůru nohama život v rodině s pěti dcerami. V ovzduší se vznáší pýcha, láska, předsudky, společenské konvence, zlomená srdce i společenský skandál, ale také sebepoznání a pochopení. Příběh lásky a hodnot odkrývá vztahy mezi společenskými vrstvami Anglie na přelomu 18. a 19. století a s jemnou, avšak nepřehlédnutelnou ironií líčí prostředí anglického venkova, tamní rodinné vztahy a snahy matek najít svým dcerám vhodné ženichy. Autorka se pohybuje na hraně odlehčeného a vážného tónu, její vtipné postřehy prozrazují bystrou a nemilosrdnou pozorovatelku. Nový překlad Kateřiny Hilské dává vyprávění svěží tempo, přičemž nic neubírá na zmíněné ironičnosti, a svět Elizabeth Bennetové a pana Darcyho je v jejím podání barevnější a jasnější, než jak jsme ho znali doposud.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Slovart (ČR)Originální název:
Pride and Prejudice, 1813
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pýcha a předsudek. Přihlašte se a napište ho.
Ke knize jsem se dostale jak jinak než skrz studium literatury a téhle knihy na seznamu. Nadchlo mě, jak se Elizabeth v průběhu děje vyvíjela a ostatní postavy, zůstaly "zmrazené v čase". Už jenom přečtením následujícího díla, se dozvíme mnohé o autorce samotné, o které je známo, že se vtělila do Elizabeth, ať už svou rázností, odhodláním, tak schopností stát si za svým názorem a nenechat se ovlivnit.
Čtenářská výzva 2023 v číslech
02.01.2024
Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)
26.11.2023
Knižní novinky (8. týden)
20.02.2022
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
„U dam uhání fantazie mílovými kroky, v mžiku dospěje od obdivu k lásce, od lásky ke svatbě.“
Kniha Pýcha a předsudek v seznamech
v Přečtených | 11 781x |
ve Čtenářské výzvě | 2 445x |
v Doporučených | 1 224x |
v Knihotéce | 2 694x |
v Chystám se číst | 1 842x |
pro ženy zfilmováno 18. století anglická literatura romantika skandály a aféry společenské romány zfilmováno – TV seriál morální hodnoty anglické romány
2007 | Emma |
1996 | Rozum a cit |
2007 | Opatství Northanger |
2009 | Sanditon |
2006 | Mansfieldské panství |
Je to krásna stará literatúra, kedy boli rôzne hodnoty na úplne iných pozíciach, než na akých sú dnes, takže pre mňa osobne bolo veľa vecí takmer nepochopiteľných (napríklad to, že tzv. stará dievka bez vena sa takmer nemohla vydať), ale napriek tomu sa k tomuto dielu, ako aj k ďalším kúskom zo starej krásnej literatúry, vraciam opakovane a rada.