Pýcha a předsudek přehled

Pýcha a předsudek
https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/859/bmid_pycha-a-predsudek-8x9-859.jpg 5 7499 7499

Klasický román z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století. Autorka líčí klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid bývá narušen zejména tehdy, když jsou v rodině dcery a na obzoru se objeví možný ženich. Vdavky jsou pro ženu v této době jedinou možností zaopatření a proto je nutné důmyslné splétání sítí kolem kandidáta ženitby. Autorka dává svému románu ironický podtext. Všechny postavy románu - stoický pan Bennet, jeho energická manželka a pět dcer vstoupily již dávno do podvědomí čtenářské veřejnosti...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Rozmluvy , Leda

Pride and Prejudice, 1813

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pýcha a předsudek. Přihlašte se a napište ho.

klmonkaa
dnes 5 z 5

Je to krásna stará literatúra, kedy boli rôzne hodnoty na úplne iných pozíciach, než na akých sú dnes, takže pre mňa osobne bolo veľa vecí takmer nepochopiteľných (napríklad to, že tzv. stará dievka bez vena sa takmer nemohla vydať), ale napriek tomu sa k tomuto dielu, ako aj k ďalším kúskom zo starej krásnej literatúry, vraciam opakovane a rada.

Andreya
15.11.2024 5 z 5

Srdcová záležitost! Jak kniha, tak filmové zpracování!

Vendula39
10.11.2024 5 z 5

Ke knize jsem se dostale jak jinak než skrz studium literatury a téhle knihy na seznamu. Nadchlo mě, jak se Elizabeth v průběhu děje vyvíjela a ostatní postavy, zůstaly "zmrazené v čase". Už jenom přečtením následujícího díla, se dozvíme mnohé o autorce samotné, o které je známo, že se vtělila do Elizabeth, ať už svou rázností, odhodláním, tak schopností stát si za svým názorem a nenechat se ovlivnit.

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

U dam uhání fantazie mílovými kroky, v mžiku dospěje od obdivu k lásce, od lásky ke svatbě.

Kniha Pýcha a předsudek v seznamech

v Přečtených11 781x
ve Čtenářské výzvě2 445x