Pýcha a predsudok přehled

Pýcha a predsudok
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487587/bmid_pycha-a-predsudok-qyj-487587.jpg 5 7603 7603

Od veľkého nečakaného úspechu prvého knižného vydania v roku 1813 sa dielo Pýcha a predsudok stalo populárnym po celom svete a očarilo milióny čitateľov. Autorka Jane Austen nazvala román „svojím drahým dieťaťom“ a jeho hrdinku Elizabeth „najrozkošnejším stvorením, aké sa kedy v knihách objavilo“. Ľúbostné peripetie medzi nezávislou slečnou Bennetovou a hrdým pánom Darcym sú skvostnou ukážkou dvorenia a spoločenských pomerov na začiatku 19. storočia. Hrdinovia románu na jeho stránkach roztancujú delikátnu štvorylku plnú flirtovania, pôvabu a dôvtipu, ktorá poteší a pobaví nielen priaznivcov románovej tvorby regentského obdobia v Anglicku. K slovenskému čitateľovi sa kniha dostáva v novom preklade.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (SK)

Pride and Prejudice, 1813

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pýcha a predsudok. Přihlašte se a napište ho.

NatalieT.Wolker
13.02.2025 5 z 5

Své sympatie k románům podobného druhu jsem nikdy netajila. Jane Austenová, i přes kratší rozsah, dovedla bravurně popsat společenské poměry doby. Pokud ale hledáte děj/akci, asi si nesmlsnete. Autorka totiž dává přednost vybarvení charakterů postav. Neskutečně mě baví dialogy, u kterých jsem se dovedla zasmát i hluboce prožít strasti jednotlivých protagonistů. Zároveň Vám právě dovolí prožít pravou hloubku lásky mezi Darcym a Elizabeth. Při četbě musíte mít na paměti dobu, ve které byl příběh psán, ovšem myslím si, že i díky filmovým adaptacím, kterých se kniha dočkala, si drží svou oblíbenost mezi mladší generací.
Epilog v tomto vydání byl věnován právě autorce. Díky němu jsem měla možnost pocítit vděčnost za běžnost žen jako autorek. Nikdy bychom neměli zapomínat, co za kus cesty nám museli lidé jako Austenová prošlapat, abychom my mohli již ve větším pohodlí v ní pokračovat. K románu se nejspíše v budoucnu ještě vrátím.

adela.jan25
13.02.2025 5 z 5

"Pýchu a předsudek" miluji ve filmovém zpracování z roku 2005, na knihu jsem se tedy moc těšila. Samotná kniha však předčila veškerá očekávání. Tento titul má brilantní překlad, jazyk díla je barvitý a místy humorný, postavy jsou skvěle vykreslené a uvěřitelné. Samotný děj plynul rychle, měla jsem problém knihu odložit. Opravdu moc mě to bavilo, tento titul mi přirostl k srdci.

Blanc2301
12.02.2025 5 z 5

Bylo to moc pěkné. Líbilo se mi, že kniha nepostrádala i jemný humor, zvlášť pan Bennet byl výborný.
A ta romantická nit... no prostě krása.
V tomto případě se podívám i na film, abych to ještě i viděla.

Čtenářská výzva 2023 v číslech

02.01.2024

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

U dam uhání fantazie mílovými kroky, v mžiku dospěje od obdivu k lásce, od lásky ke svatbě.

Kniha Pýcha a predsudok v seznamech

v Přečtených11 916x
ve Čtenářské výzvě2 513x